Dan narcisa – glumice i sportaši u borbi protiv raka

Piše
Ana Leko

Mar 23, 2017

Mila Elegović, Barbara Nola, Kristina Krepela i pozivaju vas na Dan narcisa kako bi se što više podsjetilo javnost na prevenciju bolesti i osvjestilo o raku dojke.

BUDI NARCISa – PREGLEDAVAJ DOJKE moto je 21. Dana narcisa koji će se održati u subotu, 25. ožujka, na Trgu bana Josipa Jelačića s početkom u 9:30 sati. Dan narcisa organiziraju Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo i Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar s ciljem osvješćivanja javnosti o raku dojke, kao i važnosti prevencije redovitim pregledima.

Barbara Nola

Zastrašujuća statistika koja pokazuje da čak 90 žena mjesečno izgubi bitku s rakom dojke potaknula je glumice Milu Elegović, Barbaru Nolu i Kristinu Krepelu te rukometaše PPD Zagreb, nogometaše NK Lokomotive i vaterpoliste HAVK Mladosti da se uključe u borbu protiv ove opake bolesti.

Mila Elegović

Dan narcisa ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Dan narcisa je od 1997. simbol borbe protiv bolesti raka dojke u Hrvatskoj. Uz edukaciju, podjelu letaka i prodaju narcisa po simboličnim cijenama, na Trgu bana Josipa Jelačića će u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar postaviti mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 69 imati jedinstvenu priliku obaviti besplatnu mamografiju bez uputnice. One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u sljedećim danima u Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Hrvatska je među vodećim zemljama Europe po smrtnosti od raka dojke, a ova strašna bolest pogađa sve mlađe dobne skupine žena. Upravo ove crne statistike Dan narcisa nastoji promijeniti, a prvi korak je svijest o redovitom pregledu.

Hrvatska liga protiv raka osnovana je davne 1966. godine na inicijativu akadamika Ive Padovana, a ove godine obilježila je 50 godina postojanja. Tijekom pet desetljeća borbe protiv opakog raka Udruga je pokrenula i organizirala brojne javnozdravstvene akcije kao što su utrka Terry Fox Run, Dan mimoza, Dan dojki, Movember – Brkati studeni, a sve s ciljem osvješćivanja građana o važnosti prevencije zloćudnih bolesti i brige za vlastito zdravlje.

Tekst i fotografije: Select PR za Hrvatsku ligu protiv raka

Komentari