O mom faksu – KIF

Piše
Ana Leko

Sep 02, 2015

Student Kineziološkog fakulteta Velimir Rođak ispričao nam je kako je studirati na KIF-u, koji su izazovi te kakve se mogućnosti pružaju nakon diplome.

Dvadesečetverogodišnji Velimir apsolvent je na Kineziološkom fakultetu, smjer kineziterapija. Zamolili smo ga da nam odgovori na nekoliko pitanja vezanih uz faks i studiranje.

Nekoliko riječi o fakultetu

Studirati na KIF-u

Iako ne spada u skupinu najzahtjevnijih fakulteta, Kineziološki fakultet od studenata ipak zahtijeva maksimalnu ozbiljnost i posvećenost. Opseg teorijskog dijela gradiva zaista nije u rangu drugih fakulteta gdje morate cijeli dan provesti uz knjigu, ali praktični dio to nadoknađuje.

Izazovi i najteži kolegiji

Najzahtjevnijim dijelom samog studiranja smatram to što svaki student ovog fakulteta mora biti cijele dane posvećen fakultetu, posebice prve tri godine studiranja. Dakle, ukoliko želite upisati ovaj fakultet morate biti spremni na minimalnu količinu slobodnog vremena. Najteže kolegije teško je definirati jer to varira od studenta do studenta, međutim, kolegij s kojim najviše studenata ima problem jest „Teorija treninga“ na 3. godini studija.

Prednosti KIF-a

Kao najveću prednost ovog fakulteta naveo bih mogućnost stjecanja znanja i sposobnosti za rad u zaista širokom spektru poslova. Druga prednost je stvaranje mnoštva poznanstava kroz fakultet koja vam mogu biti korisna u kasnijem profesionalnom i privatnom životu.

Smjerovi na KIF-u

Smjerove koje možete odabrati na  4. godini studija podijelio bih u dvije kategorije. Prvo su smjerovi vezani uz neki sport, dakle možete se usmjeriti primjerice na nogomet, rukomet, košarku, plivanje, skijanje ili jedrenje, dok su s druge strane usmjerenja koja se primjenjuju u svakom sportu: fitness, kondicijska priprema sportaša, kineziterapija, kineziološka rekreacija, sportski menadžment.

Sportske sekcije i dodatne aktivnosti

Ako se želite dodatno angažirati, možete sudjelovati u raznim sekcijama kako bi usavršili svoje sposobnosti i znanja u određenom području, kao primjerice u gimnastici ili borilačkim vještinama. Također postoji mnoštvo pogodnosti za studente koji su aktivni u izradi stručnih i znanstvenih radova što bih svakome toplo preporučio, jer smatram to izvanrednom stavkom u svačijem životopisu.

Promotivni video na engleskom pogledajte ovdje.

Osobni plan

Želje i planovi nakon studija

Kao apsolventu, moj prvotni plan je diplomirati i steći diplomu kako bih mogao konkurirati na tržištu rada iako su za kineziologe mogućnosti rada preko student servisa i više nego zadovoljavajuće. Unatoč tome što sam odabrao smjer kineziterapije, put me dosad vodio na totalno druge puteve. Do sada kao student radio sam u jednom nogometnom klubu, zatim kao voditelj korektivne gimnastike za osobe s invaliditetom, a trenutno sam zaposlen u plivačkom klubu i kao voditelj sportskog programa u jednom dječjem kampu na obali.

Prijedlozi i savjeti za brucoše

Kao što vidite, postoji mnoštvo poslova i mogućnosti za rad u sportu i ako ste zaljubljenik u sport i rad s ljudima svakako vam preporučujem Kineziološki fakultet, jer ako ste predani ovoj struci mogućnosti su vam zaista neograničene.

Korisne i zanimljive informacije

Kineziološki fakultet nalazi se u Horvaćanskom zavoju 15. KIF je akademska nastavna i znanstvena institucija, jedna od mlađih članica Sveučilišta u Zagrebu. Temeljno područje znanstvenog interesa i poučavanja jest kineziologija, relativno mlada znanost. Od samoga se početka na Fakultetu prihvaćala, razvijala i zagovarala orijentacija prema kojoj smisao postojanja sveučilišnih institucija leži u simbiozi vrhunske znanstvene produkcije i školovanja stručnjaka.

Diplomirani kineziolozi, sa stručnim zvanjem nastavnika (profesora) fizičke kulture, odnosno kineziologije, primjenjuju svoja znanja i vještine u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture na svim stupnjevima odgoja i obrazovanja (od predškolskoga do sveučilišnoga) u Republici Hrvatskoj.

Studentska referada

Telefon: 01/ 3658 –625, 01/ 3658 605, 01/ 3658 623

Voditeljica studentske službe

Biserka Šindilj – biserka.sindilj@kif.hr

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati

Web stranica fakulteta: www.kif.unizg.hr

Studenti KIF-a 

Unutar rubrike Sport upoznali smo nekolicinu uspješnih studenata KIF-a:

Ana Lenard, naša zlatna karatistica

Anamarija Želimorski i Nikola Ledić, osnivači Matrioške

Bruno Erent i Dino Rupčić, naši predstavnici na 28. Ljetnoj univerzijadi

Dominik Etlinger, osvajač europske srebrne medalje grčko-rimskim stilom

Filip Ivić, hrvatski rukometni reprezentativac

Ivan Antunović, trener sportsko-edukativnog projekta Pokreni se

Ivan Šuta, reprezentativac Hrvatske ragbi reprezentacije

Jozo Grgić, predavač i ispitivač na Fitnes učilištu

Petar Ratković, nogometaš zagrebačkog Maksimira

Zlatan Bilić, trener teniskog asa Leonarde Janko

Žana Gospodnetić, kreatorica Zanagosica

Komentari