”Animalnost i moralnost”

Piše
Lorena Sikavica

Jan 11, 2018

Zagrebačka podružnica Hrvatskog bioetičkog društva i Suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku pozivaju sve zainteresirane na tribinu ciklusa ”Bioetički utorak”. 

Tribina pod naslovom ”Animalnost i moralnost” održat će se 16. siječnja 2018. godine, s početkom u 17:30 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta

Gostuju: Marko Glogoški(Prirodoslovno-matematički fakultet), Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet), Zoran Tadić (Prirodoslovno-matematički fakultet) te Damir Žubčić(Veterinarski fakultet).

Tijekom rasprava o diskriminacijskom i zlostavljačkom odnosu ljudi prema životinjama, zaobilazi se i često zaboravlja činjenica da smo mi – anthroposhomo sapiens – također životinje. Događa se to posredstvom antropocentričkog, »abioetičkog« odgoja i obrazovanja, što nas kao vrstu sve intenzivnije udaljava u prostranstva otuđenja u odnosu na prirodnu povezanost sa životinjama i drugim živim bićima.

Ovom tribinom nastoji se ukazati na to da otuđenje ostavlja dugoročne posljedice na ljudsku psihu, kao i na opstojnost ne-ljudskih životinja i harmoniju opće biotičke zajednice obgrljene svejednotom postojanja. Problem se zaoštrava pri uvođenju momenta moralnosti kao isključivo antropocentričke vrline namijenjene ophođenju među ljudima. Gosti tribine nastojat će nadići taj moment, između ostalog, usmjeravanjem na osobnost i psihu ne-ljudskih životinja te na popratne etičke dileme.

Moderatorice su tribine Dora Bukovac i Mila Erceg.

Izvor: ffzg.unizg.hr

Komentari