12. Vox Feminae Festival zatvoren uz ‘Strašne žene’

Piše
Lorena Sikavica

Oct 10, 2018

12. Vox Feminae Festival službeno je završio u nedjelju, 7. listopada. U pet festivalskih dana zagrebačka publika uživala je u nizu rodno osviještenih predavanja, radionica, diskusija, izložbi, umjetničkom programu te u preko 20 dokumentarnih i igranih filmova u službenoj selekciji unutar programa.

Na predstavljanju projekta pridružila se Ivana Glavaš Bakija iz izdavačke kuće Iris Illyrica koja je najavila za prvu polovicu 2019. izdavanje ilustrirane knjige za djecu ‘Priče o neustrašivim hrvatskim ženama’ autorice Tatjane Barat. Program VFF-a je nastavljen uz nagradni kviz i društvenu igru ‘Fierce Women’, proizvod istoimenog društvenog poduzeća u suvlasništvu udruge K-zona koji teme rodne ravnopravnosti i dostignuća žena na kreativan način spušta s razine političkih floskula u svakodnevni život.

Film ‘Tišina razara’ najbolje je ostvarenje 12. VFF-a

U sklopu filmskog programa festivala prikazana su 24 dokumentarna i igrana filma; a na festivalskom je zatvaranju proglašen najbolji film po izboru žirija kojeg su činile redateljica Lana Kosovac, snimateljica Ana Opalić i novinarka Barbara Matejčić. Pobjednički je film ‘Tišina razara’ (‘Silence Is a Falling Body’) argentinske redateljice Agustine Comedi kojeg je žiri istaknuo zbog hrabrosti teme o kojoj progovara: tajnom gej životu muškarca koji je desetljećima živio u patnji i skrivao svoju seksualnu orijentaciju od najbliže obitelji – uključujući suprugu i djecu.

Posebno priznanje žirija dobili su filmovi ‘Zovi je Ganda’ (‘Call Her Ganda’), ‘U mojoj sobi’ (‘In My room’) te ‘Izlazak iz začaranog kruga’ (‘Breaking the Cycle’).

U ovogodišnjem festivalu sudjelovale su još umjetnice Ana Kovačić i Vesna Mačković, izvedbene skupine Mašina Igre i Kozlići, terapeutkinje Andrea Weiss Sadeh i Lana Kunštek, povjesničarka umjetnosti Petra Šarin, sveučilišna profesorica i književnica Lidija Dujić te udruge ZbeLeTron i CESI.

Komentari