5 stvari koje svaki student mora znati o novcu

Piše
Petra Haleš

svibnja 08, 2019

Kako iz minusa doći u plus? Znaš li razliku između neto i bruto plaće? Kako zadržati pravo na poreznu olakšicu uz honorarni posao? Zašto i kako štedjeti? Koji studentski paket banaka je najpovoljniji za tebe? 

Ako nisi siguran/na u odgovore, dođi na radionicu financijske pismenosti Štedopisa „Pametno sa svojim novcem – 5 stvari koje studenti moraju znati o novcu“ koja će se održati 8. i 9. svibnja od 14:30 do 17:30 sati u Centru za mlade grada Zagreba.

Kroz radionicu će se pokriti 5 tema:

 • Osobni proračun
  Naučit ćeš izraditi svoj studentski proračun i kako je važno (i moguće) da budeš u plusu i s malo novca.
 • Štednja
  Kako i gdje štedjeti, što su mali kradljivci novca i kako ih detektirati te kako planirati financijske ciljeve tako da se i ostvare.
 • Platne kartice
  Većina studenata ima debitnu i kreditnu karticu, naučit ćeš razliku kao i iz ponude studentskih paketa banaka izabrati onaj koji odgovara tvojim potrebama; otkrit ćeš zašto je neodgovorno korištenje platnim karticama opasno tvoju kreditnu budućnost te kako možeš kontrolirati svoju potrošnju.
 • Rad na određeno vrijeme
  Radiš li preko SC ili na određeno vrijeme, moraš znati što je bruto, a što neto plaća, iznad kojeg iznosa gubiš pravo na poreznu olakšicu, te koliko plaćaš poreza i doprinosa iz svojih primanja.
 • Marketinški trikovi
  Oglašivači i prodavači te potiču na neracionalne potrošačke odluke, ali to možeš spriječiti ako znaš na što prilikom kupovine obratiti pozornost.

Komentari