To trebamo – to radimo: hrvatski arhitekti u Veneciji

Piše
Antonia Hrgović

svibnja 31, 2016

Hrvatska izložba na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture – Venecijanskom bijenalu, otvorila se prije tri dana, 28. svibnja, s projektom pod naslovom To trebamo – to radimo. Što to rade jer trebaju naši izabrani arhitekti u gradu nasred mora a.k.a. Venecija?

Hrvatski projekt To trebamo – to radimo predstavljen je u sklopu glavne teme ovogodišnjeg bijenala Izvješća s bojišnice (Reporting from the front), a iza njega stoje Dinko Peračić, Miranda Veljačić, Slaven Tolj i Emina Višnić. Ovi arhitektonski vizionari pretvorili su javne stambene prostorije u svoje kreativne bojišnice. Oni naime pretvaraju zgrade koje su izgubile svoju primarnu svrhu, ili nikada nisu bile korištene kao što je planirano, u mjesta intenzivne kulturne produkcije i socijalnih interakcija. Bore se protiv (slučajnog ili namjernog) propadanja i zanemarivanja društvenih i kulturnih građevina, a njihov projekt predstavlja tri arhitektonska slučaja u trima hrvatskim gradovima: Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Fokus je na sadržajnoj rekonstrukciji triju građevina ‒ bivšoj tvornici Jedinstvo, u kojoj djeluje kulturni centar POGON, i nizu organizacija nezavisne kulture i mladih u Zagrebu, H-zgrade kompleksa Rikarda Benčića kao budućega Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Doma mladih u Splitu.

Želimo predstaviti arhitektonski rad kao širu društvenu disciplinu koja može koristiti različita sredstva i surađivati sa sudionicima korisnicima, izgrađujući prostore koji postoje i koriste se za opće dobro.

Svojim umjetničkim radovima projektu su pridonijeli i skupina BADco. svojom videoinstalacijom Institucije treba graditi, Damir Žižić nizom fotografija prostora i Antonija Veljačić.

Pod tematskom bojišnicom bijenala, njegov pokretač, čileanski arhitekt i teoretičar Alejandro Aravena, imao je na umu arhitektonsku bojišnicu u klinču sa suvremenim društvenim problemima. Vjeruje kako arhitektura može pozitivno djelovati na društvo i, ako je neki njen projekt na pravi način osmišljen, sposobna je čak izvršiti određen utjecaj na svoju okolinu i usmjeriti je u željenom pravcu.

Unatoč tome što je izložba aktualna sve do 27. studenog, Venecija nam ipak nije baš iza ugla. No, ovaj hvale vrijedan projekt, izabran među nekoliko drugih hrvatskih prijedloga, zaslužio je barem malo prostora i na našoj stranici.

Program Venecijanskog bijenala može se pratiti ovdje – ali samo ako znaš talijanski. 🙂

Komentari