6 namirnica koje pogoršavaju bolest

Piše
x-ica tim

Feb 01, 2019

Virusi i bakterije jedva čekaju jesen i zimu da nas lijepo usose. Svi znamo da će nam od toplog čaja ili pileće juhice biti bolje. No, znate li da postoje namirnice koje mogu pojačati simptome prehlade?

Postoje određene namirnice koje možda konzumirate dok ste bolesni, a niste ni svjesni da mogu dodatno pogoršati simptome i produžiti agoniju.

1. Kupovni voćni sok

Prirodni sokovi koje vi sami radite tzv. smoothie, prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom, oslabljenom tijelu (imunitetu) izrazito potrebni, ali to naravno ne vrijedi i za kupovne, rafinirane sokove. Takvi napitci sadrže ogromne količine prerađenog šećera koji se veže za krvne stanice i krade vitamine iz tijela te na taj način oslabljuje imunitet.

2. Pržena hrana

Hrana pržena u dubokom ulju nije preporučljiva ni za zdravu osobu, a naročito je štetna za tijelo oslabljeno virusom. Pržena hrana puna je zasićenih masnoća koje su teško probavljive i mogu dosta naštetiti te poremetiti probavni sustav organizma koji je ionako oslabljen zbog bolesti.

3. Kava

Za vrijeme trajanja bolesti trebalo bi pojačati unos tekućine. Kava, odnosno njezin glavni sastojak kofein, djeluje kao vrlo snažan diuretik i time izaziva dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu iritirati bolešću već oštećenu sluznicu kože i produžiti te pojačati simptome bolesti. Pod nazivom kisele namirnice podrazumijevamo ukiseljeno povrće, citruse, a posebno naranču i rajčicu u svim oblicima. Kako bi ublažili jačinu (koncentraciju) citrusa, najbolje ih je konzumirati pomiješane s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol

Kao i kava, alkohol pospješuje izlučivanje tekućine iz tijela što može uzrokovati dehidraciju organizma. Miješanje alkohola i lijekova može biti fatalna kombinacija pa je najsigurnije preskočiti čašicu.

6. Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, ali isto tako pojačava izlučivanje prirodne sluzi u organizmu. Stoga izbjegavajte mliječne proizvode ako imate problema s grlom jer mogu pogoršati kašalj.

Izvor: Dijeta i zdravlje

Komentari