7. Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

Piše
Lorena Sikavica

Apr 26, 2017

Ovogodišnji Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održat će se 27. i 28. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata organizira se već sedmu godinu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ideje koje su potaknule organizaciju Festivala i dalje su aktualne – cilj je Festivala promicanje digitalizacije kao sredstva za osiguranje dostupnosti kulturne i znanstvene baštine, stjecanje novoga znanja, istraživanje, obogaćivanje kulturnog identiteta i izražavanja, zabavu, poticanje kulturnog turizma, povezivanje i inovativno korištenje tehnologije u kulturi, znanosti i obrazovanju.

U proteklim je godinama program Festivala dobio prepoznatljiv oblik koji čine pozvana izlaganja s fokusom na značajne aktualne teme iz područja digitalnih knjižnica te predstavljanja hrvatskih i europskih projekata digitalizacije, upoznavanje s najnovijim tehničkim dostignućima u području digitalizacije i razmatranje aktualnih stručnih tema.

Svakako ne treba izostaviti i popratni dio svakoga Festivala – druženje, raspravu i izgradnju temelja za bolju suradnju među stručnjacima, projektima i ustanovama.

S obzirom na važnost poticanja interoperabilnosti digitalnih sadržaja i sustava, 7. festival hrvatskih digitalizacijskih projekata usko se nastavlja na prethodni te u fokus stavlja okupljanje digitalne građe i metapodataka ustanova iz područja kulture i znanosti.

Tema se provlači kroz nekoliko pozvanih izlaganja prvoga dana Festivala, bilo da je riječ o dostavi metapodataka u Europeani, višestrukog korištenja metapodataka ili ujednačivanju podataka u suradničkim sustavima. Program Festivala donosi i izlaganja koja se bave područjem kulturne i kreativne industrije, korištenjem podataka i digitalnog sadržaja te primjene naprednih tehnologija u razvoju proizvoda nastalih u projektima digitalizacije. Tradicionalno, na Festivalu se predstavljaju i projekti digitalizacije provedeni u protekloj godini.

Program Festivala dodatno upotpunjuju i posterska izlaganja koja predstavljaju provedene projekte digitalizacije, analize sadržaja digitalizirane građe te rezultate istraživanja tema iz područja digitalizacije.

Komentari