72 sata bez kompromisa

Piše
Petra Haleš

Oct 06, 2018

Volonterskim tramvajem kroz centar grada i darivanjem krvi mladi najavili projekt 72 sata bez kompromisa.

Volonterski tramvaj nacionalnog volonterskog projekta mladih prošao je ove subote centrom Zagreba. Uz vesele tonove ovogodišnjeg jingla Prihvati izazov i doprinesi za bolju Hrvatsku mladi volonteri na stanicama su se družili s građanima i pozivali ih da se priključe ovogodišnjem volonterskom maratonu 72 sata bez kompromisa koji će se održati od 18. do 21. listopada.

72-2

Njima su se pridružili, te tako projekt podržali, izaslanica Predsjednice RH Renata Margaretić Urlić, izaslanik Gradonačelnika grada Zagreba Jurica Gregurić, poznati voditelj i pjevač Rafael Dropulić – Rafo te hrvatski odbojkaški reprezentativac Fran Peterlin.

U brendiranom 72 sata bez kompromisa tramvaju, kružnom rutom od Zapadnog kolodvora preko Britanca, Trga bana Josipa Jelačića, Glavnog kolodvora do Trga žrtava fašizma, zajedno s volonterima povezli su se i brojni građani zainteresirani čuti više o projektu koji već petu godinu zaredom okuplja oko 3000 mladih spremnih odvojiti svojih 72 sata u akcijama volonterskog maratona i tako staviti na raspolaganje svoja znanja, vještine za izgradnju bolje Hrvatske.

72-3

Nakon vožnje gradom, volonteri su se zaputili u Zavod za transfuzijsku medicinu u Petrovoj gdje su darovali krv – i prema riječima voditelja organizacije 72 sata u Zagrebu Kristijana Karlatako započeli svoju ovogodišnju volontersku avanturu pokazujući primjerom važnost uključivanja mladih u  darivanje krvi Zavodu kojem ona nedostaje kao i (novih) donora.

Volonterski projekt 72 sata bez kompromisa

Ove godine u projekt je uključeno čak 9 gradova i 1 općina –  Dubrovnik, Osijek, Sinj, Split, Zadar, Zagreb a od 2018. i nove lokacije – Metković, Sisak, Suhopolje i Slavonski Brod. Više od 3000 mladih tako će i ove godine, od 18. do 21. listopada, zajedničkim snagama sudjelovati u  različitim socijalnim, ekološkim, radnim volonterskim akcijama u dječjim domovima, domovima za starije, udrugama, školama i ostalim institucijama.

“Nerijetko tražimo izazove u krivim stvarima i avanturu očekujemo na pogrešnim mjestima. Ovim projektom želimo potaknuti mlade da prihvate izazov volontiranja, za promjenu koja kreće od njih, a daje doprinos promjeni društva, općina, gradova pa tako i cijele Hrvatske. Pozivamo mlade da se prijave na pravu avanturu, onu volontersku, koja donosi promjenu i ostavlja trag – u volonterima, institucijama i društvu”. Đurđica Blažević, Nacionalni Koordinator projekta

72-12

Prijave za ovogodišnji projekt pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku su započele, a brojni mladi od 16 do 30 godina već su odabrali svoju idealnu kombinaciju, kroz koju izražavaju što ih je potaknulo na prijavu, u kojem gradu žele volontirati i s kojim motivom se uključuju, kako bi svi zajedno doprinijeli za bolju Hrvatsku.

Mladi svojom prijavom biraju grad ili općinu volontiranja. Prema tome organizatori im dodjeljuju volontersku akciju, a prijavljeni o njoj saznaju tek na samom početku volontiranja – što je i poanta ovog projekta – volontirati bez kompromisa, ne znajući pri prijavi koju akciju ćeš dobiti. Prijaviti se može do 14. listopada na www.72sata.hr.

Photo galerija (15 slika)

Komentari