Alis Marić – knjiga mjeseca lipnja

Piše
x-ica tim

Jun 04, 2019

Churchill – umijeće vođenja Steven H. Hayward – može li se liderstvo naučiti jednako kao računovodstvo i marketing?

Za ovu knjigu kažu da je “Možda najbolja knjiga o praktičnom vodstvu ikada napisana.” – Brian Tracy

Uspjeh često ovisi o snazi samo jednog faktora: vodstva. Winston Churchill je neosporno bio jedan od najvećih  političkih vođa 20. stoljeća i to u ratnim uvjetima, a njegove riječi jednako su istinite ne samo u svijetu politike i vladavine,  već i u svijetu trgovine i poslovanja. Mudar, duhovit i inspirativan vođa, Churchill je vodio Veliku Britaniju kao jednu  veliku korporaciju. Zar nema najviše sličnosti između ratovanja i komercijalnog svijeta? Uobičajena je pogreška smatrati da će za rješavanje nekog poslovnog problema dostajati struktura, proces i reorganizacija, jer ono što je doista potrebno jesu vođenje, čvrstoća, pouzdanje i usmjerenje. Organizacijska shema će biti funkcionalna samo ako je na vrhu efikasno vodstvo. Pogotovo kada su krize u pitanju.

Churchill nam kroz svoje primjere vođenja i izvršnog djelovanja  pokazuje da se ta ista načela komotno danas mogu i trebaju primjenjivati u ekonomiji i poduzetništvu iako to možda neće biti na prvu očito. Autor ove odlične i poučne knjige, Steven F. Hayward daje nam čvrste dokaze da, ako uklonimo Churchilla iz njegovog političkog konteksta, on ima sve kvalitete kao i mnogi veliki poslovni vođe  bilo koje dobi.

Koje su to vrhunske Churchillove kvalitete iz kojih možemo učiti?

  • bio je dobar financijer i pregovarač u području rada
  • upravljao je velikom prometnom infrastrukturom (kao šef britanske mornarice) i dalekosežnom imovinom (kao kolonijalni tajnik)
  • ustrajao je u mnogim financijskim katastrofama – stečajevi i bankroti
  • osmislio i uveo inovativne nove proizvode u odnosu na protivljenje svojih kolega i reorganizirao glavne proizvodne operacije usred krize
  • bio je poznati radoholičar pun energije
  • uvijek otvoren za nova iskustva
  • dominantan u društvu
  • brzo je mislio i još brže djelovao
  • napisao je nekih sedamdeset knjiga
  • imao je nevjerojatnu psihičku izdržljivost jer bilo je poznato da boluje od manične depresije

S duhovitošću i jasnim uvidom, Hayward otkriva Churchillove tajne poslovnog  uspjeha od okupljanja i nadahnuća vrhunskog tima do pripreme mudrog proračuna, od priopćavanja vizije do strukturiranja učinkovitih sastanaka, od odlučnoga djelovanja do neprihvaćanja neuspjeha. Isprepletena epohalnim povijesnim događajima, puna poticajnih spekulacija ova knjiga je izrazito  ugodna za čitanje kao i  za poticanje razmišljanja o vodstvu.

I za kraj jedan poticajan Churchillov citat:

„Ima mnogo dobrih ideja, no kad bi ih se barem poduprlo utjecajem i ostvarilo“

Knjiga se može kupiti u svim većim knjižarama te on line putem: https://www.knjizara-dominovic.hr/

Komentari