Alis Marić – knjiga mjeseca ožujka

Piše
x-ica tim

Mar 15, 2019

Čovjek koji je usprkos disleksiji i poteškoćama u učenju  postigao globalni uspjeh i prema Forbesovoj ljestvici postao četvrti najbogatiji Britanac.

„Kako sam izgubio nevinost“ autobiografija Richarda Bransona,  jedna je od najboljih i najiskrenijih  autobiografija koje sam pročitala. Mogu čak reći da nakon njenog čitanja za mene više ništa  nije bilo isto. Pokrenula je u meni  neke okidače koje do tada nisam  niti sanjala  da ih imam. Taj čovjek i poslovni genije vas na svojstven način potakne da počnete živjeti život punim plućima.

3

Posao mora biti zabavan i mora izražavati vaš kreativni instinkt – Bransonova je najdraža krilatica. Prvo se pitamo može li netko sa disleksijom napisati autobiografiju od preko 500 stranica. Zatim slijedi pitanje koliko kratkovidnost može pomoći čovjeku da primijeti poslovne prilike koje svima promiču?

Richard je imao sreće da je rođen u obitelji  koja bi „ubila“ za svoje članove, kao sin advokata i nekadašnje stjuardese, Richard, iako kratkovidan, nikada nije bježao od svojih visokih ciljeva. U tome mu je nesumnjivo pomogla roditeljska podrška koja se proteže kroz cijelu knjigu. Branson ističe kako su mu roditelji davali savjete samo ukoliko bi ih zatražio, te se godinama kasnije služi istom filozofijom govoreći kako mu nije važno da li će njegova djeca nastaviti njegovim stopama, važno je da rade ono što vole.

Richard  je već u srednjoj školi pokazivao poduzetnički duh te dolazi na ideju da zajedno  sa školskim prijateljem pokrene časopis za školarce nazvan Student. Iako su svi, pa i sam direktor škole, sumnjali u trajnost ideje i financijski opstanak Studenta, Bransonov smisao za marketing se budi na vrlo interesantan način. Bez prebijenog novčića u džepu, Richard poziva razne kompanije iz telefonske govornice. Govori im kako su njihovi najveći konkurenti već zakupili reklamni prostor u Studentu prenoseći „loše“ vijesti i troškove poziva na njihov račun.

1

Sa nepunih dvadeset godina Richard Branson napušta školovanje uz direktorove riječi: „Ili ćeš postati milijunaš  ili ćeš završiti u zatvoru.“ Nesvjestan koliko će ove riječi biti proročanske, Branson nastavlja predano raditi na Studentu, okružen entuzijastičnim, prijateljskim licima i njihovim ne baš uvijek entuzijastičnim, skrivenim planovima.

Pridobivši za ekskluzivni intervju najveće zvijezde u povijesti rocka, Mick Jaggera i John Lennona, Branson će doći do novih poslovnih ideja te postati zauvijek prepoznatljiv po svom stavu da je biznis biznis sve dok je zabavan. Budući da su muzički shopovi tokom ranih sedamdesetih bili mjesta gdje ste mogli kupiti vaše omiljene ploče i nakon toga otići, Richard uviđa prednost poštanske dostave i rastuće potražnje muzičkih izdanja , te odlučuje pokrenuti ono što danas važi kao prvi muzički shop sa poštanskom dostavom.

Vodeći se svojom spremnošću da skoro sve u životu isproba barem jednom, Richard pred čitatelje nesebično reda najranije uspomene svoje mladosti: od prvog i ujedno posljednjeg konzumiranja droge, crnohumornog gubitka nevinosti, pa sve do odlaska u zatvor. Do najsitnijih detalja se sjeća svog prvog zarađenog milijuna. Iskoristivši svoje poznavanje tržišta i muzičke scene skupa sa najbližim suradnicima pokreće najveću nezavisnu muzičku produkciju na svijetu- Virgin Records.

2

Virgin je u svojim najranijim počecima simbolizirao nevinost Bransona i njegovih suradnika. Danas je Virgin najveća grupacija na svijetu, u knjižarstvu, avioprevozu, intergalaktičkim misijama, savjetovalištu za mlade i lancu trgovina koje se protežu širom svijeta.

Čak i ako niste zainteresirani  za ekonomiju i marketing, sumnjam da ćete odoljeti Richardovim pričama o nekim od najutjecajnijih osoba našega doba poput The Rolling Stonsa, Princess Diane, Nelsona Mandele, Brada Pitta. Richard Branson osvojiti će i najveće skeptike nesebično iznoseći novčane cifre kojima su obojeni njegovi dobici i izdaci. Interesantno je znati koliko su „teški“ njegovi muzički ugovori, privatni otok unutar Djevičanskog otočja ili prelazak Atlantika i Pacifika u balonu.

Najinteresantnije od svega je što u svega pet stotina stranica stječete  prijatelja čijih ćete se dogodovština vječno sjećati. A možda će i u vama kao i u meni pokrenuti okidač vlastite promjene.

Knjiga (izdavač Profil) se može kupiti u maloj šarmantnoj  knjižari Rockmark u Berislavićevoj ulici 13. (u većim knjižarama je već davno rasprodana).

Komentari