Alis Marić – knjiga mjeseca siječnja

Piše
x-ica tim

Jan 09, 2019

ČITAJ KNJIGU popularna facebook, instagram stranica i blog gospođe Alis Marić okuplja 500.000 knjigoljubaca u regiji od cca. 15 milijuna ljudi.

Uz preporuke, što čitati, svi ljubitelji knjiga na ovim društvenim mrežama mogu uživati i u prekrasnim fotografijama mjesta za čitanje, te inspirativnim citatima.

Ali, to naravno, kada je riječ o čitateljima našeg portala x-ica.com, nije sve…

Osim populariziranja i podizanja svijesti o važnosti čitanja knjiga, gospođa Alis Marić je na naše veliko zadovoljstvo dogovorila cjenovni popust od 10% na kupovinu knjiga za sve naše registrirane članove u knjižarskom lancu HOĆU KNJIGU! Za popust je potrebno na blagajni trgovine samo predočiti karticu lojanosti našeg portala x-ica.com!

KNJIGA MJESECA SIJEČNJA PO IZBORU ALIS MARIĆ

83366

Suradnja s gospođom Alis Marić i našeg portala ogleda se u njezinim mjesečnim preporukama za čitanje uglavnom inspirativnih i motivacijskih knjiga koje su zabavne, zanimljive i nadasve svima korisne.

Ovoga je mjeseca izbor gospođe Marić autorizirana biografija osnivača Apple-a i jednog od najvećih inovatora današnjice koju je na osnovi više od četrdeset intervjua vođenih s Jobsom u dvije godine, te razgovora s više od stotinu članova obitelji, prijatelja, suparnika, konkurenata i kolega napisao cijenjeni pisac i nekadašnji urednik magazina Time Walter Isaacson.

Steve JobsWalter Isaacson

Spajajući viziju, kreativnost i inovativnost Steve Jobs je znao da će se  proizvodi sa savršenim izgledom svidjeti čak i onim najrazmaženijim i najzahtjevnijim potrošačima. U ovoj izuzetnoj, a nakon samo par godina i kultnoj biografiji ugledni novinar i pisac Walter Isaacson piše o životu Stevea Jobsa koju bi svaki čovjek koji drži do sebe, a pogotovo mlađi, morao pročitati.

Steve Jobs je preminuo od teške i neizlječive  bolesti prije 7 godina, a jedan od njegovih posljednjih zadataka bio je upravo odabir niza fotografija za njegovog biografa, a tada već velikog prijatelja Waltera Isaacssona. Ništa se nije prepuštalo slučaju. Sve je trebalo izgledati kao Appleov gadget.

Crno bijela naslovnica s Jobsovim likom i naslovom u fontu helvetice koji je on i uveo u kompjutore, puna sjajnog fotomaterijala i stotinu dosad nepoznatih informacija o geniju iz Silicijske doline. Zanimljiva je činjenica da  Steve Jobs nije želio pročitati ono što je njegov prijatelj Walter napisao o njemu. To je trebala biti knjiga za njegovu djecu, za sve daljnje potomke i za vrijeme nakon Jobsa.

“Želio sam da me čitajući ovu knjigu djeca upoznaju, da shvate što sam stvorio, a ne da me pamte po tračevima i legendama “, rekao je Jobs u jednom od svojih zadnjih intervjua.

Jobs je osobno i vrlo pomno  odabrao svog biografa Waltera Isaacsona, koji je do tada napisao hvaljene biografije Henryja Kissingera, Benjamina Franklina i Alberta Einsteina. Isaacson je s Jobsom odradio četrdesetak intervjua u osamnaest  mjeseci, sve do njegove smrti. Razgovori su postajali sve otvoreniji da bi na kraju završili s vrlo osobnim pitanjima koja su sve do tada za novinare bila strogo zabranjena.

Isaacson je pripremajući se za ovaj zahtjevan projekt i posao  razgovarao s više od stotinu prijatelja, rođaka, ali i Jobsovih neprijatelja. Na njegova su pitanja odgovarali Jobsovi suradnici, šefovi, poslovni partneri, članovi obitelji i profesori, odani sljedbenici, ali i zakleti neprijatelji, izdani prijatelji i ljudi koje je Jobs lansirao među zvijezde. Ukratko, svi oni Jobsom očarani, ali i razočarani. U tim se razgovorima Jobs često prikazivao kao čovjek s manjkom empatije. Ta će ga stigma vječno pratiti.

Knjiga ne opisuje samo genijalne odluke osnivača tvrtke Apple, nego i dane u kojima je Jobs mjesecima ignorirao potrebu liječnika da se podvrgne operaciji zbog svoje bolesti. Isaacson se u knjizi temeljito pozabavio  Jobsovim djetinjstvom, adolescencijom, odrastanjem u udomiteljskoj obitelji, te njegovim posebno teškim odnosom s ocem kojem nije oprostio što ga je napustio niti na samrtnoj postelji.

Jobsov neviđeni perfekcionizam, sati i sati zen meditacije, asketski život koji mu je čak i fizički štetio, njegove tajne, njegovi strahovi,  nevjerojatne priče i burni osjećaji Jobsovih suradnika, te čudesni  svijet Applea, gdje programeri ruše granice ljudskih izdržljivosti kako bi u nemogućim rokovima završili sve što Jobs traži od njih, naprosto moraju impresionirati svakog čitatelja.

Ova je knjiga nevjerojatan dokument koji govori o jedinstvenom razvoju ekscentrika koji se, poput Billa Gatesa, našao u pravo vrijeme na pravom mjestu, točnije, u običnoj garaži iz koje je krenuo mijenjati svijet.  Za razliku od Gatesa koji je znao programirati, Jobs je itekako znao kako organizirati, upakirati i prodati njihove proizvode.

Ova je knjiga danas već postala kult, slikovitije, «bijela biblija» u zajednici Appleovih obožavatelja koji se s njom fotografiraju i svoje fotografije tweetaju ili stavljaju na instagram.

Što možete naučiti iz autorizirane biografije osnivača Apple-a?

  • Mnoge poslovne škole i fakulteti diljem svijeta proučavaju Jobsovu poslovnu filozofiju. Ova knjiga vam daje korisne spoznaje o njoj.
  • Postoji li uopće tajna uspjeha kao što je Jobsova ili se radi o običnom mitu? Može li se njegova formula naučiti, preslikati i primijeniti na svakome od nas?
  • Koliko je važno vjerovanje u ono što radiš?
  • Bez smisla i razloga zbog kojega počinjemo nešto raditi teško je očekivati rezultate i uspjeh.
  • Jobs nas na neki način podučava što to znači biti vizionar i koliko je važno slijediti svoje snove.
  • Ustrajnost, uporan rad, usredotočenost na ono što želiš ponuditi potrošačima i svojevrsni perfekcionizam oduvijek su bili glavni aduti Stevea Jobsa.
  • Jobs nam je na najbolji mogući način pokazao koliko je strast onaj nevidljivi pokretač koji dijeli uspješne od neuspješnih ljudi.

USKORO NOVA SURADNJA GOSPOĐE MARIĆ S NAŠIM PORTALOM

IMG_4512

ČITAJ KNJIGU i HOĆU KNJIGU u mjesecu veljači organizirat će zajedno s članovima xice tima u studentskim kompleksima zagrebačkih domova, te prostorima Studentskog centra u Zagrebu LOV NA ČAROBNE KNJIGE! Riječ je o već dobro znanoj akciji traženja skrivenih knjiga!

Kako bi se knjige pronašle trebat će se uključiti u potragu putem Facebook stranice ČITAJ KNJIGU i našeg portala xica.com gdje će se pratiti smjernice o mjestima na kojima su knjige sakrivene. Knjige će biti zapakirane u zaštićenim kutijama, a u paketu svakog čitatelja očekuje i personalizirana, motivirajuća poruka.

No, igra tu ne prestaje – ideja je da knjige pronađu put do što većeg broja čitatelja, pa bi tako svi koji su pronašli i pročitali knjigu, trebali tu knjigu ponovno sakriti u gradu ili prirodi, te objaviti fotografiju novih mjesta, odnosno, njihove pisane tragove kako bi knjiga mogla biti ponovno otkrivena.

Dakle, u mjesecu veljači, zahvaljujući gospođi Alis Marić i njezinom blogu ČITAJ KNJIGU sve knjigoljupce, članove našeg portala xica.com očekuju lijepa iznenađenja!

Čitamo se u veljači, uz lijepe pozdrave Vaša,

Alis

http://citajknjigu.com/

https://www.facebook.com/%C4%8Citaj-knjigu-210901922419113/

https://www.facebook.com/%C4%8Citaj-knjigu-book-club 868949473201006/?fref=ts

https://www.instagram.com/citaj_knjigu/

www.citajknjigu.com

Komentari