Ana Bučević na početku svakog x-ica tjedna

Piše
x-ica tim

Mar 04, 2019

Novi poker pitanja i odgovora Ane Bučević u rubrici studentski Safari duha.

Pozdrava draga Ana,

prvo ti se želim zahvaliti na tvojim videima, jer s njima je sve počelo. Velika si mi inspiracija. Već neko vrijeme radim na sebi i vidim promjene (kako u životu, tako i u reakcijama) koje me čine sretnom. Ali, u zadnje vrijeme primjećujem da mi se jako teško koncentrirati na sadašnji trenutak, budući da dosta vremena provodim u budućnosti ili prošlosti.

Mislim na obveze koje trebam izvršiti, planiram i razmišljam o onome što me čeka sutra, o sljedećem tjednu, mjesecu… Onda razmišljam što sam rekla prije 2 godine ili što sam napravila jučer. Voljela bih biti više prisutna u sadašnjosti i uživati u sadašnjim trenucima, bez pritiska i bez razmišljanja što moram napraviti sutra.

Imaš li savjet kako da to postignem?

Naravno da imam. A, sigurna sam da imaš i ti ako si do sada čitala moje odgovore i ako pratiš moj rad. Odgovor je: MEDITACIJA!

Dakle, ti si ta koja treba usavršiti vještinu prisutnosti u sadašnjem trenutku. Za početak bih ti preporučila knjige i rad Edharta Tollea koji ima fantastične knjige o sadašnjem trenutku. Također, nemoj zanemariti važnost same edukacije o tome koji je put osvještavanja. Meditacija, točnije prisutnost u sadašnjem trenutku je vještina, koja se apsolutno može naučiti. Ali, kao i svaku vještinu potrebno ju je dosljedno vježbati.

O samoj meditaciji na mom Youtube kanalu Safari duha imaš dosta videa, pa ti svakako preporučam da ih pogledaš.

Preporučila bih ti i vježbe koje će ti pomoći biti u sadašnjem trenutku. Probaj što je moguće više, makar nekoliko minuta u danu osvijestiti. Svjesno se tuširaj, pa npr. svjesno pij vodu, svjesno hodaj, svjesno pjevaj neku pjesmu itd. Počnimo s prvim primjerom, pa će ti ostali biti jasniji.

Dakle, probaj se već danas, potpuno svjesna sebe, tuširati. Npr. osvijesti pokrete tijela kada ulaziš pod tuš. Osvijesti ruku kako pušta vodu. Osvijesti vodu koja pada po tebi. Osjeti je. Tako da ništa drugo ne postoji nego ljepota tople vode koja pada po tebi. Osvijesti pokrete ruku dok pereš kosu itd. Osvijesti sve ovo dok se tuširaš!

Ove ti vježbe služe da što više budeš u stanju biti u sadašnjem trenutku. Radi ih svakodnevno u raznim životnim situacijama. To je vježbanje sadašnjeg trenutka. I, upravo ovim vježbama postizat ćeš sve duže stanje u kojem nećeš odlaziti u prošlost ili budućnost. Vježba, vježba, vježba… Tu je odgovor.

Kako oprostiti preminulom roditelju greške učinjene za života? Naime, otac je preminuo prije par godina, a ja ga još uvijek ne mogu prestati kriviti za djela i riječi koje je svjesno počinio i rekao (meni i obitelji). Moram priznati da otkada ga nema, moja obitelj i ja vodimo bolji život, iako prema mojoj majci to nije lijepo misliti ili naglas izreći.

Hvala ti unaprijed za odgovore. Šaljem ti veliki zagrljaj i pusu.

Kažeš da je tvoj otac za života, svjesno govorio i radio neka nimalo lijepa djela. Da ti nešto objasnim.

SVIJEST ne nanosi bol drugim ljudima. NESVIJEST to radi. Možda je vama u obitelji to izgledalo svjesno, ali nije bilo! A, kada shvatiš da je to bilo nesvjesno, lakše ćeš mu oprostiti. Tvoj tata „na onom“ svijetu više nije isti kao u danima kada je bio živ. Kada „odemo gore“ za sobom ostavljamo Ego, programe i boli koji su nas činili onakvima kakvi nismo. Može li ti ova spoznaja pomoći?

Praštamo radi sebe, a ne radi drugih. Sebi duguješ oprost njemu. Ti si zaslužila ići kroz život bez gorčine. Znaj da svaka osoba koja napada i vrijeđa druge u sebi nosi bol. Jer samo ljude koje nešto boli imaju potrebu da i druge boli. Kada to shvatiš shvatiš ćeš da tvoj tata nije bio zločest, nego tužan. A, tada su velike šanse da ćeš prema njemu umjesto ljutnje i zamjeranja, osjetiti suosjećanje. Tada smo u stanju oprostiti. Ne podržati, ne opravdati, već RAZUMIJETI! A, kada možeš razumijeti zašto je netko bio takav kakav je bio, u stanju si  oprostiti. Još jednom ti ponavljam, opraštamo radi sebe, a ne radi drugih.

SEBI DARUJEMO OPROST DRUGIMA!

Draga Ana,

prije svega Vam hvala, od svega srca, što nesebično dijelite Vaše znanje i svojim primjerom pokazujete ljudima kako svjesno kreirati svoj život. Položila sam vozački ispit prije nešto više od godinu dana, točnije, čim sam napunila 18. rođendan. Zanima me kako kreirati realnost u kojoj sam ja super vozač i kako manifestirati vlastiti auto.

Naime, neposredno nakon dobivanja vozačke dozvole vozila sam svoje roditelje i bilo je burno, u smislu da su mi tijekom vožnje, na buran i nervozan način ukazivali na moje greške u vožnji. Ja njih razumijem, kao i činjenicu da su sve te greške bile posljedica mojih misli. Ali, ja od toga dana nisam sjela za upravljač automobila jer se osjećam prilično nesigurno! A, tako želim voziti automobil, naravno, što bolje! Kako već sada znam da sam kreator svoga života, na vlastitom sam primjeru uvidjela moć vibracije. I, zato jako želim da odem i taj korak dalje.

Bila bih Vam jako zahvalna na savjetima. Jedan veliki zagrljaj iz Beograda! ❤️

Za tebe je rješenje – VIZUALIZACIJA.

Kreativnom vizualizacijom kreiramo realnost kakvu želimo živjeti. Svaki dan vizualiziraj (vidi sebe) kako voziš automobil kao fantastična vozačica. Živo to vidi! Kako se osjećaš dok voziš, kuda ideš !?

Tvoje tijelo neće znati razliku je li ti zaista voziš u realnosti ili to zamišljaš. Uskoro ćeš, u kratkom vremenu, biti u stanju sjesti u automobil i voziti. Jer ćeš imati osjećaš da si to napravila već 1000 puta. Vjeruj mi tako to ide! 

Imala sam na savjetovanju jednu curu s istim izazovom. Tata ju je dovozio meni jer je imala strah od vožnje, da bi nakon samo par sati sama počela voziti. 

Probaj, nemaš što izgubiti. Samo možeš dobiti!

Draga Ana,
u prošlim sam se vremenima dosta svađala s “prijateljicama” koje mi zapravo, i nisu bile prijateljice.

Dečko je uglavnom razlog zbog kojega smo se totalno razišle i zbog kojega ne komuniciramo. Ne smatram njega krivim, već upravo suprotno, mislim da mi je on otvorio oči. Uz njegovu sam pomoć riješila te stvari, no sama sa sobom nisam i to me jako muči! To mi stvara jako nisku vibraciju, te sam često loše volje zbog čega se znamo i posvađati. Imam osjećaj kao da ne mogu odrasti i to pustiti.

Osim toga, što imam manju želju susresti svoje bivše prijateljice, to ih više srećem! Jednostavno, željela bih to pustiti i naći neki svoj mir jer u ovakvom nemiru više ne mogu biti. Nadalje, svaki puta kada pokušam meditirati u želji da pronađem mir opet počnem razmišljati o svemu lošem i negativnom, te na kraju jednostavno odustanem i od toga.

Hvala na odgovoru i veliki pozdrav! ❤️

Meditirati se ne pokušava, nego se to radi bezkompromisno i bez odustajanja. Meditacija je vještina koja se treba usavršiti. Ljudi forsiraju duge meditacije i stoga ne uspijevaju. Kreni za početak, s 3 minute.  Namjesti budilicu da ti zazvoni nakon 3 minute i to će biti sve za taj dan.

Sljedeći dan povećaj jednu minutu. Pa, sljedeći dan još jednu… Tako se to radi. Malo po malo, korak po korak. Meditiraj, ako treba i tjedan dana po 3 minute! Sve dok ne postigneš mir i stanje bez misli u tom vremenu. A, onda svako toliko, povećavaj minutažu. I za tebe vrijedi vježba koju sam opisala u prvom odgovoru.

To je i za tebe pravi način da osvijestiš sadašnji trenutak u kojem nemaš misli. Kada to postigneš odmah ćeš prepoznati misao i biti u stanju razabrati služi li ti ili ne !?

Svoja pitanja našoj dragoj Ani  i dalje šaljite na mail adresu urednistvo@x-ica.com. Svaki ponedjeljak objavljujemo četiri vaša pitanja i Anine odgovore.

Eurosender prijatelj studenata

 

Komentari