Anemija i 7 prirodnih načina kojima ćete ju pobijediti

Piše
Petra Haleš

Oct 14, 2019

Osjećate li se često umorno? Ili vam je koža blijeda i beživotna? Možda samo odmaranje i san nisu sve što vam treba kako bi pobijedili taj nemili osjećaj.

Anemija je stanje koje podrazumijeva manjak crvenih krvnih zrnaca u organizmu, a zdrava crvena krvna zrnca su najvažniji dio hemoglobina u krvi jer vežu kisik na sebe.

Kako bi pobijedili anemiju, potrebno je jednostavno povećati broj zdravih krvnih zrnaca u organizmu kako bi tijelo dobilo više kisika za normalno funkcioniranje i dostatnu energiju.

Postoji puno vrsta anemije, a najčešća je ona koja se događa zbog manjka željeza u krvi. Bez njega, tijelu je teže proizvoditi hemoglobin iz koštane srži za crvena krvna zrnca.

Iako se na prvu ne čini jako opasnom, anemija može uzrokovati niz drugih komplikacija i stanja, pogotovo kod trudnica, a kod djece može uzrokovati probleme s govornim i motoričkim funkcijama.

Simptomi anemije

Mnogi od simptoma anemije su vrlo često i često ih se ne primijeti ili ih se zamijeni za neko drugo stanje.

Zato je vrlo važno provjeriti razine hemoglobina u krvi u slučaju da osjetite nešto od sljedećih simptoma:

• konstantan umor
• bljedilo kože
• značajno opadanje kose
• manjak energije
• brzi otkucaji srca
• manjak daha
• promjenjivo raspoloženje ili pad istog

Ipak, anemija se može vrlo lako izliječiti ili prevenirati. U slučaju da ju već imate, vaš vam liječnik može propisati dodatke prehrani i preporučiti prehranu s namirnicama bogatima željezom.

Povećajte unos vitamina C

Kako anemija ima tendenciju oslabiti vaš imunološki sustav, bit ćete više podložni infekcijama i upalama. Adekvatne doze vitamina C mogu pomoći organizmu iznutra i u isto vrijeme poboljšati apsorpciju željeza iz namirnica.

Za ovo su idealni agrumi, jedite naranče kao međuobrok ili popijte svježe cijeđenu limunadu svaki dan.

Prema ayurvedi, ova je kombinacija dobitna za sve koji imaju problema s anemijom. Pojedite po čašicu jogurta sa žličicom kurkume, dva puta u danu – idealno, ujutro i navečer.

Povećajte unos povrća

Visoke razine klorofila iz raznog zelenog bilja, poput špinata, zatim u celeru, brokuli i slično znače i dobar izvor željeza. Pri tome je špinat najbolje konzumirati kuhan, a pored njega možete koristiti i bilo koje druge zeleno lisnato bilje poput kelja, blitve, zelene salate…

Pijte svježe sokove

Svježe cijeđeni sok od cikle ili nara pomoći će izgradnji krvnih zrnaca, a djeluju i kao odličan pročišćivač krvi.

Cikla je puna folne kiseline, koju možete upariti s mrkvom ili jabukom u ukusni smoothie. Nar, s druge strane, je bogat željezom i drugim mineralnima poput bakra i kalija.
Oba soka pri redovitom korištenju djeluju kao podizači energije jer podržavaju zdravi protok krvi.

Više na: wish.hr

Komentari