Antologijske izjave Muhammad Alija

Piše
Vedran Mikulić

Jun 03, 2020

Uvijek je govorio da je – najveći. Što je i bio. U analizama sportskih stručnjaka i novinara mnogo je onih koji ga drže najvećim sportašem svih vremena. 

Muhammad Ali je izvan svake sumnje bio ji najbolji i najpopularniji sportaš u američkoj povijesti. Trostruki svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji rođen je kao Cassius Marcellus Clay Junior. 17. siječnja 1942. godine. Počeo je boksati boksati s 12 godina, a s 22 je postao svjetski prvak u teškoj kategoriji nakon pobjede protiv Sonnyja Listona 1964. godine.

Popularnost mu je počela rasti i nakon što je stekao svjetsku slavu prešao je na islam i promijenio ime. Odbio je služiti vojsku tijekom Vijetnamskog rata te je osuđen, a naslovi su mu oduzeti. No, sa svojim antiratnim stavovima postao je simbol generacije i nekoliko godina kasnije pobijedio i u borbi na Vrhovnom sudu.

Za vrijeme profesionalne karijere imao je 61 borbu, pobijedio je u njih 56, od toga je 37 pobjeda ostvario nokautom. Poražen je samo pet puta. Tri puta bio je prvak svijeta u superteškoj kategoriji.

U amaterskom boksu karijeru je okončao osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine u lako-teškoj kategoriji. Sveukupno je u amaterskom boksu imao 104 dvoboja, samo četiri je izgubio, dosegao je ravno 100 pobjeda.

Pored uspjeha u ringu pamtit ćemo ga i po antalogijskim izjavama….

“Moja najveća borba je bila s mojom prvom ženom”.

“Nisu planine na koje se trebaš popeti te koje te izmore – to je kamenčić u tvojoj cipeli”.

“Znam gdje idem i znam istinu. Ne moram biti ono što vi hoćete da budem. Slobodan sam da budem ono što ja hoću”.

“Boks je kada puno bijelaca gleda dva crnca kako prebijaju jedan drugog”.

Više o “kralju boksa” pročitajte ovdje.

Komentari