Aplikacija Uber je ukradena ideja?

Piše
Domagoj Vušak

svibnja 19, 2015

Kevin Halpern, osnivač kompanije Celluride, tužit će osnivača aplikacije Uber, Travisa Kalanicka zbog toga što mu je, navodno, ukrao ideju.

Ovaj poduzetnik tvrdi da je još prije nekoliko godina u tajnosti radio na razvoju mobilne usluge za taxi prijevoz. Nazvao ju je Celluride, piše Buzzfeed.

U video koji je objavljen na YouTubeu, Halpern navodi da je dijelio ured s osnivačem Ubera Travisom Kalanickom, a sada ga optužuje da mu je ukrao ideju i na osnovu nje napravio Uber.

Zbog sveg navedenog odlučio je tužiti Uber za prisvajanje poslovne tajne, konverziju i kršenje ugovora. Osim toga, Halpern traži milijardu dolara odštete.

– Kalanick je sjajno pridobio moje povjerenje. Mislio sam da mogu formirati poslovni odnos s njime, pa sam mu odlučio pokazati prezentaciju Celluridea. Najviše smo razgovarali o velikoj poslovnoj prilici na tržištu privatnih prijevoznika, o čemu on do tada nije imao pojma, rekao je Halpern u video uratku objavljenom na YouTubeu.

Osim toga, Halpern tvrdi da je Kalanick napravio “identičnu repliku Celluridea i napravio je Uber”.

Ovo nije prvi put da je Halpern podnio tužbu ovakve prirode. Naime, 2009. godine tužio je osnivača Offerpal Media, Anu Shukla zbog kršenja ugovora tvrdeći da je izrezan njegov udio u pomoći pri osnivanju tvrtke. Shukla i Halpern na kraju su se dogovorili što znači da su njegove tvrdnje bile važeće.

Komentari