Arheolozi otkrili kako su se gradile piramide

Piše
Vedran Mikulić

Sep 25, 2017

Arheolozi vjeruju kao su napokon došli do odgovora kako su građene piramide. Nedavno otkriće natpisa na antičkom papirusu, drvenog čamca i fantastičnog sustava vodenih kanala otkriva do sada nepoznate detalje.

Arheolozi su nedavno otkrili dokaze koji pokazuju kako su Egipćani 2.600 godina prije Krista prevezli 2.5 tona teške blokove vapnenca i granita čak 800 kilometara udaljene, kako bi izgradili Veliku piramidu u Gizi, jedinu od Sedam čuda antičkog svijeta.

sphinx-1175829_1920

Radnici bi ukrcali blokove na drvene brodove koji su bili međusobno povezani užadima, a zatim bi brodovi plovili kanalima do unutarnje luke, koja je bila udaljena samo nekoliko kilometara od piramida. Radnici su zapravo putem kanala preusmjerili tok rijeke Nil.

U luci Wadi Al-Jarf pronađen je svitak drevnog papirusa koji je dao novi uvid u važnost i ulogu koju su imali čamci u gradnji piramide, prenosi Daily Mail.

Drevni papirus je ispisao Merer, nadglednik koji je bio zadužen za tim od 40 elitnih radnika. To je jedini podatak iz prve ruke o izgradnji Velike piramide i detaljno opisuje kako su kamenja od vapnenca isporučena nizvodno od Ture do Gize.

U svom dnevniku Merer također opisuje kako je njegova grupa radnika bila uključena u preobrazbu krajolika, otvarajući goleme brane za preusmjeravanje vode iz Nila i usmjeravajući ga do piramide kroz umjetne kanale.

Ostaci kanala pronađeni su ispod prašnjavog platoa u Gizi, kao i glavni bazen u kojem su vršene glavne isporuke.

Izvor: Daily Mail 

Komentari