TEDx – Arhitektura Zagreba i kultura stanovanja

Piše
Ivona Radić

Apr 22, 2015

U utorak 21. travnja održan je 11. po redu salon TEDx Maksimir.

Ovoga puta tema je bila arhitektura Zagreba i to na tematski izrazito primjerenoj lokaciji – u prostorijama zagrebačkog vidikovca.

Dok se oko uvodničara i publike prostirala vizura grada, razgovor u salonu šetao je po manje ili više problematičnim zagrebačkim punktovima uz poseban fokus na kulturu stanovanja i ulogu lokalne zajednice u razvoju grada. Tako je tijekom razgovora fokus bio grad i njegovi stanovnici, a ne politički aspekt urbanističkog plana. Kao uvodničari ovoga salona sudjelovali su: Sanja Cvjetko Jerković, trenutna voditeljica kandidature grada Zagreba kao prijestolnice kulture 2020., Teo Budanko, aktualni predsjednik Društva arhitekata Zagreb, Ljubomir Miščević, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu i Feđa Vukić, povjesničar umjetnosti i također profesor na Arhitektonskom fakultetu. Salon je moderirao Davor Žagar.

Razgovor je započeo isticanjem prostora kao jednog od najznačajnijih resursa u povijesnom i današnjem kontekstu. Profesor Mišćević se dotakao Zagreba kao aglomeracije i povijesnih prepreka u izgradnji, tj. neuralgičnih točki koje su se u međuvremenu asimilirale unutar urbanog prostora. Što se tiče daljnjih projekata, arhitekt Teo Budanko dodao je da smatra da društveni razvoj nije dosegao tu razinu gdje bismo mogli ostvariti neke zahtjevnije projekte. Ulice su derutne, ali naš odnos prema gradu nije dovoljno razvijen. Smatra da je potrebno raditi na puno malih projekata da bi došlo do promjene.

Feđa Vukić, kao pripadnik humanističkih znanosti, posebno je istaknuo odnos stanovnika i prostora. Smatra da smo još uvijek na neki način kmetovi u glavi i da je edukacijski sustav takav da nas tjera da mislimo tuđim glavama. Arhitektica Sanja Cvjetko Jerković je taj način odnošenja podvela pod pojam kulture u širem smislu te je integrirala infrastrukturu kao hardver i ljude kao softver grada u dijalektičku cjelinu. Profesor Mišćević je također istaknuo da grad čine njegovi ljudi, dok je profesor Vukić je u maniri humanizma više puta istaknuo ideju empatije prema gradu i drugim stanovnicima te koncept kreativnog grada u kojem postoji zdrav omjer planiranja i spontanosti.

Photo galerija (15 slika)

U kontekstu mjesnih odbora koji bi trebali funkcionirati kao glavna vrata građana putem kojih oni mogu postati kulturni kreativci koji kreiraju vlastiti suživot, Sanja Cvjetko Jerković istaknula je da bi upravo ti mjesni odbori trebali otvoriti vrata stanovnicima kao lokacije za razvoj strategija na temelju tzv. uradi sam taktike.

Od novih projekata za koje bi voljeli da se ostvare u Zagrebu, uvodničari su spomenuli zagrebački kampus, žičare za Sljeme, obnovu socijalne infrastrukture rubnih kvartova, nove škole, tramvajska okretišta te mrežu malih trgova i parkova.

U interakciji s publikom, ponovno je istaknuta kultura stanovanja i važnost volonterske i aktivističke uloge stanovnika, što je profesor Vukić sumirao ističući da građani ne bi trebali očekivati da će netko drugi riješiti njihove probleme. Istaknut i je problem manjka kolektivne svijesti i preveliki fokus na individualizam u usporedi sa situacijom u bivšoj državi. Društveni kontekst i mentalni sklop poslijeratnog radzdoblja potrebno je nadići i razviti primjerenu kulturnu strategiju, ne samo na razini grada, već i na razini države.

S obzirom na to da je fokus ovog nezavisnog TED događaja bila arhitektura grada Zagreba i njegovi stanovnici, salon je priveden kraju u trenutku kada je razgovor o primjerenim strategijama zašao u političku domenu.

Foto: Ivona Radić

Komentari