Besplatan i jednostavan test za srce

Piše
Mateo Galić

Dec 28, 2020

Ovaj jednostavan i besplatan test može najbolje otkriti imate li ili ne problema sa srcem.

Istraživanje iz Španjolske tvrdi ako se možete popeti na četvrti kat u roku od jedne minute – znači da vas srce dobro služi, piše healthline.com.

“Test sa stepeništem jednostavan je način za provjeru zdravlja vašeg srca”, rekao je doktor Jesus Peteiro, kardiolog iz Univerzitetske bolnice u Coruñi i autor istraživanja.

On tvrdi da, ukoliko vam treba više od minute i pol da se popnete na četvrti kat, trebate se obratiti liječniku.

Ovo istraživanje je predstavljeno na nedavno održanom znanstvenom skupu europskog kardiološkog društva, ali još nije objavljeno u znanstvenom časopisu.

Po 165 sudionika istraživanja šetalo je ili trčalo na traci do iznemoglosti sa svojim kapacitetom vježbanja mjerenim kao metabolički ekvivalenti.

Nakon perioda odmora, studijska grupa popela se na četiri stepenice (60 stepenica) brzim, ali ne trčećim tempom, a zatim su im ponovo izmjereni MET.

Sudionici koji su se popeli stepenicama za manje od 40 do 45 sekundi postigli su više od 9 do 10 MET.

Prethodna istraživanja su pokazala da je postizanje 10 MET tijekom ispitivanja vježbanja povezano s niskom stopom smrtnosti.

Sudionicima kojima je trebalo 1,5 minuta ili duže da se popnu stepenicama postigli su manje od 8 MET, što znači da se očekuje smrtnost od 2 do 4 posto godišnje, odnosno 30 posto za 10 godina.

Snimanje funkcije srca tijekom testova otkrilo je da je 58 posto sudionika kojima je trebalo više od 1,5 minuta da se popnu stepenicama imalo abnormalne funkcije srca tijekom vježbanja.

To je u usporedbi s 32 posto onih koji su se stepenicama popeli za manje od jedne minute.

Foto: Pixabay

Komentari