Bibliocikliranje studenata u Istru

Piše
Daria Bićanić

Sep 03, 2015

Studenti bibliotekarstva Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prošle godine su započeli projekt u sklopu kojeg su u osam gradskih knjižnica na potezu od Zagreba do Splita održane zanimljive radionice. Ove godine, Bibliocikliranje se nastavlja u smjeru Istre.

Bibliocikliranje započinje u ponedjeljak, 7. rujna, prema Opatiji, a tijekom petodnevnog bicikliranja do Pule, iz koje se vraća 11. rujna prema Zagrebu, održat će se radionice u knjižnicama Pazina, Umaga i Poreča.

Cilj ovog projekta je promocija knjižnica kao mjesta druženja i zabave, bibliotekarstva kao struke, čitateljskih klubova te razvijanje čitateljskih navika kod djece i mladih.

Na bicikliranje u Istru 7. rujna kreću Tamara Belović, Dora Jurišković, Ana Marić, Tito Kliska i Josipa Vragolov. Ovim studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu pridružit će se i knjižničarka Ana Pavlek iz Dječje knjižnice Marina Držića (Knjižnice grada Zagreba).

Osim pedaliranja i radionice, u projekt je uključena i izrada dokumentarnog filma u svrhu promicanja čitanja, čitateljskih klubova i svih uključenih knjižnica. Anita Nadj i Josipa Vragolov kao volonterke budno će pratiti sve događaje projekta, kao i pripreme za samu provedbu.

Studenti skoro već dvije godine uspješno provode čitateljske radionice za djecu od 10 do 13 godina pa su tako osnovali čitateljski klub za djecu – Knjigotron – u suradnji s KGZ Dječjom knjižnicom Marina Držića i knjižničarkom Anom Pavlek.

Dobri rezultati studente su naveli na osnivanje čitateljskih klubova u knjižnicama drugih gradova, a posebno u manjim mjestima i knjižnicama u kojima je istraživanjem utvrđen nedostatak takvih aktivnosti.

Prošle godine, u periodu od 1. do 10. rujna, u sklopu Bibliocikliranja održane su radionice u gradskim knjižnicama Karlovca, Duge Rese, Slunja, Korenice, Gračaca, Knina, Sinja i Splita.

Foto: Bibliocikliranje (fb)

Komentari