Broj stipendista dogodine će se udvostručiti

Piše
Iva Bucić

Feb 20, 2017

Državne stipendije u Hrvatskoj prima tek svaki 25. redoviti student, no stvari bi od sljedeće godine trebale krenuti nabolje. Naime, MZO planira povećati broj stipendista na 13 tisuća.

Od 13 tisuća stipendija, tri tisuće bit će rezervirane su za studente i studentice iz STEM područja, a ostatak za one slabijeg socio-ekonomskog statusa. Povećanje broja stipendija financira se iz Europskog socijalnog fonda, a sredstva su osigurana za narednih pet godina. U tom razdoblju podijelit će se ukupno 22 tisuće socijalno-ekonomskih i 15 tisuća STEM stipendija.

Ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja stipendira 5400 studenta slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu podijelila je 400 stipendija za specifične skupine studenata s otežanim pristupom studiju, a u državnom proračunu osiguravaju se i sredstva za javna visoka učilišta za stipendiranje 1000 izvrsnih studenata. Prema istraživanju mreže Eurydice pod nazivom Nacionalne studentske školarine i sustav potpore u sustavu visokog obrazovanja u Europi u akademskoj godini 2016/17., državne stipendije u Hrvatskoj prima oko četiri posto redovnih studenata.

Osim na povećanje broja stipendija, MZO se odlučio i na modernizaciju, pa sada dio natječaja možete pratiti na ovoj adresi. Uskoro bi se na Forumu stipendija trebale objediniti stipendije ostalih ministarstava, gradova i općina, pa će konačno na jednoj adresi biti dostupne sve stipendije koje se nude studentima u Hrvatskoj.

Komentari