Bruno Šimleša: Trebamo li u vezi biti iskreni?

Piše
x-ica tim

Feb 12, 2019

Svoje pravo na neiskrenost branimo na sve moguće načine.

Tvrdimo da nitko ne može biti potpuno iskren prema nekome. Tvrdimo da je normalno što se želimo predstaviti u najboljem svjetlu. Tvrdimo da je jedna doza laganja čak i zdrava za vezu jer to činimo za dobrobit osobe s kojom smo u vezi zato što smo uvjereni da je ne može povrijediti ono što ne zna. Krenimo redom…

Naravno da možemo biti potpuno iskreni prema nekome. Iskrenost uvijek ima određenu cijenu, ali iskustvo rada s ljudima mi je dokazalo da neiskrenost osjetno skuplje plaćamo. Obično nešto kasnije, ali račun uvijek dođe na naplatu, i to s kamatama!

1
Svakako je teško biti apsolutno iskren jer znamo da ćemo s iskrenošću sigurno nekada povrijediti svog partnera, no ona je moguća, a za sretne veze itekako nužna! Razumijem potrebu da se prikažete u najboljem svjetlu, ali smatram da je mnogo mudrije prikazati se u stvarnom svjetlu pa odmah znate na čemu ste. Jer ako ne možete biti svoji u nekoj vezi, nije li to bolje saznati nakon 15 dana, nego nakon 15 godina!?

Naravno, moći ćete biti iskreni ako ste zadovoljni sobom, ako se ponosite sobom. Tada vam neće biti problem prikazati se u stvarnom svjetlu i zato smatram da biste vrijeme trebali posvetiti kreiranju svoje sreće, a ne razmišljanju kako se trebate predstaviti drugima. Ako ste zadovoljni sobom, onda vam neće biti problem da jednostavno budete svoji pa ako se to nekome svidi, odlično. Ako se nekome ne svidi, opet odlično jer svoju energiju možete iskoristiti u odnosima u kojima možemo živjeti sebe i ljubav! Svjestan sam da ćete tako izgubiti neke odnose, ali izgubit ćete samo one odnose u kojima ne možete biti svoji, a možda u njih ni ne treba ulagati previše vremena i energije.

Također, određena doza laganja će vam sigurno pomoći da možda održite vezu u kojoj se nalazite, ali vam svakako neće pomoći da stvorite kvalitetnu vezu. Naime, s obzirom na to da većina veza ne bi preživjela kad bi partneri bili iskreni jedno prema drugom, točno je da će laganje sačuvati vašu vezu, ali istodobno će vezu ispuniti nerazumijevanjem i neuvažavanjem pa se pitajte vrijedi li tu vezu čuvati!

Jer rekli vi nešto ili ne, partner ionako osjeća što se dogaša u vama. Mislim da osoba s kojom ste u aktivnoj emocionalnoj vezi osjeća ono što vi osjećate. Njihova emocionalna stanja utječu na vas, bili vi njih svjesni ili ne. Vi ćete osjetiti radost ili bol svojega partnera. Osjećat ćete njegov grč u želucu. Možda nećete biti svjesni zašto osjećate nelagodu, ali ako ste u emocionalno aktivnoj vezi (to znači da razmjenjujete emocije, da niste ravnodušni jedno prema drugom), vi ćete sigurno osjetiti njegova emocionalna stanja, bilo da su ugodna ili neugodna i bilo da ste svjesni ili nesvjesni odakle dolazi taj osjećaj.

7

Uzet ću čest primjer. Mnogi muškarci koji prevare svoju partnericu odluče to ne priznati pod izlikom da je ne žele povrijediti. Kako su samo obzirni, mucice drage! Možda su se toga mogli i prije sjetiti, ali tko će sada misliti na takve sitnice, zar ne?

Uglavnom, osoba koja prevari partnericu vara i nju, ali i sebe ako je i sebi obećala da će biti vjerna. Ne priznajući svoje djelo partnerici, štitite svoju nezrelu guzicu, ali griješite ako imate dojam da štitite i partnericu. Naime, ona će osjetiti izdaju u vama, osjetit će da ste izdali sebe i osjetit će da ste izdali vas kao par jer vaše emocionalno stanje utječe na njezino. To što ona neće moći pokazati prstom na prevaru i neće biti svjesna otkud proizlazi ta nelagoda koju osjeća, ne znači da je neće osjećati i da ta nelagoda neće smetati vašoj vezi.

Dakle, rekli vi ili ne, vaša će partnerica osjećati vaš grč i taj će grč stvarati očajnu atmosferu u vezi i onemogućavati ikakvu sreću. Naravno, vi ga možete ignorirati, čak će ga često ignorirati i vaša partnerica jer mi smo vrlo talentirani za samozavaravanje, ali, dragi moji, tako uništavate ikakvu mogućnost sreće u vezi!

Zrelost podrazumijeva i da ste sposobni stajati iza svojih djela, misli i osjećaja pa vi razmislite želite li se i dalje ponašati nezrelo i neodgovorno prema svojim partnerima i sebi.

Drugim riječima, ako ste učinili nešto na što niste ponosni i to ne želite reći osobi s kojom ste u ljubavnom odnosu kako je ne biste povrijedili, ne brinite se – ta osoba to već zna. Možda ne zna svjesno, ali vaš partner to na jednoj razini definitivno osjeća. Osjećat će zadršku s vaše strane, osjećat će krivnju na tom buketu cvijeća, iako neće znati zašto to osjeća i, naravno, ako je ta osoba sklona samozavaravanju, zanemarit će te znakove. I zato zaboravite na argument da nešto ključno prešućujete jer ne želite povrijediti tu osobu, zapravo samo čuvate sebe i ne prihvaćate odgovornost za ono što ste učinili.

Knjiga “Ljubavologija” naša je najprodavanija knjiga o ljubavi, a povodom mjeseca ljubavi možete je pronaći na kioscima po sniženoj cijeni od 59 kuna.

Komentari