Čista srijeda i početak korizme

Piše
Petra Haleš

Feb 26, 2020

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje korizma i traje 40 dana, ne računajući nedjelje.

Otkud potječe naziv Pepelnica?

Naziv Pepelnica potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju”.

Vrlo često tijekom obreda upotrebljavaju se i riječi: “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”.
Pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice.

Što simbolizira obred posipanja pepelom?

Posipanjem vjernika pepelom na današnji dan podsjetnik je na Kristovu patnju i vjernikovu spremnost da sudjeluje svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti u Kristovoj žrtvi, te označava vjernikovu pokoru i spremnost na novi život.

Pepelnica uvijek pada u srijedu, a naziv Čista srijeda simbolizira dan kada se vjernici pozivaju na unutarnje čišćenje duha. Crkva je zbog pokorničkog karaktera Čistu srijedu proglasila postom i nemrsom.

Što znači postiti?

Ako ste vjernik i odlučili ste se na post to znači da se možete najesti jednom u danu, ali ne jesti meso. Ustaljeni su i običaji kako se osim mesa na današnji dan ne jedu niti jaja i mliječni proizvodi. Odricanjem od hrane vjernici ističu svoju spremnost na žrtvu i zahvalnost prema Kristovoj muci i smrti.

Ovo vjerojatno niste znali: Post je obavezan za sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs obvezuje sve koji su navršili 14 godina života u sve petke. Post i nemrs ne obvezuju vjernike koji se nalaze u teškim životnim situacijama, kao što su bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i ne mrsiti.

Komentari