Dan kad nas je napustio Kemal Monteno

Piše
Mateo Galić

Jan 21, 2021

Na današnji dan, 21. siječnja 2015. godine, u Zagrebu, umro je najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor i šansonjer Kemal Monteno.

Kemal Monteno u drugoj polovici 60-ih godina počinje svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru i to nastupom na sarajevskom festivalu Vaš šlager sezone.

Otada je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovito odnosi prve nagrade kao izvođač, autor glazbe i autor teksta. Za Šlager sezone nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih ovdje su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu Sarajevu i domovini, svojevrsne himne Sarajevo ljubavi moja (1976) i Zemljo moja (1977).

Montena odlikuje poseban lirski, romantičarski glazbeni izričaj, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom talijanske kancone. Njegove su pjesme himna vječitoj ljubavi, čak i onda kad stihovi govore da je svemu kraj.

U tijeku svoje više no bogate glazbene karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti glazbeni potpis na domaćoj zabavno glazbenoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega pjevača-prijatelja kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Neda Ukraden i mnogi drugi.

Kemal Monteno je živio na relaciji između Sarajeva i Zagreba, a njegov glazbeni put bio je ispunjen brojnim nastupima na domaćim festivalima i bogatom koncertnom aktivnošću po gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije.

Preminuo je 21. siječnja 2015. godine u Zagrebu zbog infekcije.

Komentari