Danas i sutra vrhunac polarne hladnoće

Piše
Vedran Mikulić

Feb 28, 2018

Hrvatska je i dalje na udaru polarnog vala. Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te dijelu Dalmacije. 

U Rijeci i Splitu od sredine 20. stoljeća, a u Zagrebu čak od kraja 19. temperatura zraka posljednjih dana veljače nije bila tako niska kao ovih dana. Najhladnije je jutros, osim na Zavižanu, bilo u Bednji, čak -20 °C, dok je na sjevernom Jadranu, u Rijeci, izmjereno -9 °C, prenosi HRT.

U Puli je temepratura i dalje ispod nule. Iako Puljani nisu naviknuli na ovako niske temperature ipak je toplije nego prije nekoliko dana jer ne puše vjetar. Na području Udbine vojska i HGSS i dalje pokušavaju doći do malobrojnog stanovništva u najudaljenijim zaselcima.

I u Krapinsko-zagorskoj županiji strojevi rade punom parom kako bi očistili lokalne ceste i probili se do sela  na obroncima Ivančice. Vjetar koji je danima puhao stvorio je zapuhe i do 3 metra. Danas se stanje ipak smirilo.

Iako prema službenim podacima u Slavonskom Brodu nema beskućnika, grad je otvorio vrata svima u potrebi. U mjesnom odboru na raspolaganju je 10 ležaja.

Neuobičajeno niske temperature za kraj veljače i u Šibeniku. Jutros je izmjereno čak -8 °C. Zbog niske temperature i nenmogućnosti da se ugrije prostor u kojem se trebala održati, otkazana je sjednica županijske skupštine.

Vrhunac hladnog vala očekuje se danas i sutra, kada će temperature biti još niže, ali srećom osjećaj hladnoće neće pojačavati jak vjetar kao prošlih dana. Krajem  ovog i osobito tijekom sljedećeg tjedna, slijedi zatopljenje i topljenje snijega. Iz Crvenog križa pozivaju sve koji se nemaju gdje skloniti da se jave u najbliže prihvatilište i ne izlažu opasnosti od smrzavanja.

Popularni servis Severe Weather Europe objavio je animaciju za idućih deset dana na kojoj je vidljivo da će polarni val nakon četvrtka postupno napuštati naše krajeve, pri čemu će temperature iz dana u dan rasti. Hladna polarna masa zadržat će se samo na sjeveru Europe.

Komentari