Danas je blagdan Svetog Martina (Martinje)

Piše
Vedran Mikulić

Nov 11, 2017

Martinje ili blagdan svetog Martina u našim krajevima tradicionalno prolazi u znaku pučkih obreda i veselica, krštenja mladog vina u ‘biskupskoj odori’ i pečenih guski.

Mnogi su za svetog Martina čuli upravo po takvim običajima. A tko je doista bio sveti Martin? Spomendan tog sveca, 11. studenog, dan je njegovog pokopa (umro je 8. studenog 397. godine. u Francuskoj), koji se u pučkoj traciji ‘poklopio’ s ključnim momentima u proizvodnji vina.

Sveti Martin se štuje kao zaštitnik vinara i vinogradara, ali i kao zagovornik protiv alkoholizma, no osim toga, i kao jedan od zaštitnika Francuske, zaštitnik konjanika i uzgajivača konja, vojnika, hotelijera, borbe protiv siromaštva…

Rođen je 316. godine, kao sin rimskog vojnog časnika u panonskoj Sabariji, u današnjem Szombathelyu u Mađarskoj. Pri kraju svoje vojničke karijere Martinov će otac doseći čin vojnog tribuna.

1

Kada mu se rodio sin nazvao ga je Martin (umanjenica od Marsa, rimskog boga rata) kako bi odao počast vlastitom vojničkom zvanju, ali i kako bi naznačio djetetovu budućnost. No Martina je čekala drukčija misija.

Dio djetinjstva proveo je u talijanskom gradu Paviji. Tu je usvojio dio humanističke naobrazbe. U Paviji Martin dolazi u kontakt s kršćanima koji su ga zanijeli svojom idejom ljubavi prema bližnjem. Roditelji, koji nisu bili kršćani, odvraćali su ga od, tada još, nove vjere. Smatrali su kršćanstvo čudnom istočnjačkom sektom. No, Martin je prihvatio kršćanstvo, odabrao monaški život, a 371. izabran je za biskupa.

Pučko veselje dugo je pratilo taj blagdan na Zapadu, a u mnogim našim krajevima i danas je tako. U Italiji i danas živi poslovica: “II nuovo vino si beve a San Martino! (“Mlado vino pije se na Svetog Martina!”).

Uoči blagdana Sv. Martina MUP upozorava građane da ne sjedaju za volan pod utjecajem alkohola, te da će na svim područjima biti pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila.

Komentari