Danas je dan kanabisa

Piše
Vedran Mikulić

Apr 20, 2020

Brojevi 420, 4:20 i 4/20 samo su neki od simbola 20. travnja, međunarodnog dana proslave pušenja kanabisa kojeg svaki štovalac ove biljke obilježava na raznolike načine.

Priča kaže da su tzv. ‘Waldosi’ davne 1971. prvi upotrijebili termin, i to u kontekstu ‘potrage za blagom’, odnosno zaboravljene lokacije posađenog usjeva Indice za koji je doduše postojala mapa, no ne i točno odredište.

Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz i Mark Gravich  – studenti iz kalifornijskog San Rafaela – napravili su svojevrsnu konspirativnu skupinu ‘Waldos’ sa svrhom pronalaska lokacije, te su se sastajali kod kipa Louisa Pasteura pored srednje škole u 4:20. Šifra im je bila ‘4:20 Louis’. Nakon neuspješne potrage izraz su skratili na 4:20 i legenda je mogla započeti.

fgfgfg

Kultni magazin ‘High Times’ odgovoran je za širenje priče, a Steven Hager od nje je učinio i svojevrsni kult povezan s bendom ‘Grateful Dead’ koji je također pomogao u promociji, pošto su iz relativno obližnjeg Palo Alta, predgrađa San Francisca.

U početku je izraz korišten kao šifra za pušenje trave i izbjegavanje policijskih patrola, kasnije kao poštapalica Patricka Reddixa koji ju je podijelio s basistom benda Philom Leshom. Sve ostalo je povijest.

Zanimljivo, kanabis je iste 1971. u UN-ovoj Konvenciji o psihotropnim supstancama ušao u tzv. ‘Schedule I’ razred – s tvarima za koje ne postoji nijedan dokaz da imaju medicinske blagodati i benefite.

Komentari