Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Piše
Petra Haleš

Nov 09, 2019

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se danas širom svijeta, kao sjećanje na “Kristalnu noć”, kada je 1938. godine izvršen veliki progon Židova u nacističkoj Njemačkoj.

Nasilje koje se dogodilo na njemačkim ulicama i trgovima 9. studenog 1938. godine označilo je početak organiziranog progona Židova koji je završen ubojstvom šest milijuna nedužnih muškaraca, žena i djece. Taj događaj, poznat kao “Kristalna noć”, smatra se simboličnim početkom holokausta i obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U “Kristalnoj noći” njemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbrojne židovske trgovine, tvrtke, domove, i institucije. Zapaljeno je više od 1.000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 židovskih tvrtki, kao i brojni domovi, bolnice, škole i druge institucije. Tijekom suludog nasilja kojeg je pored službenih vlasti podržvao i veliki broj građana, ubijena je najmanje 91 osoba židovskog porijekla, a oko 30.000 je deportirano u koncentracione logore.

1

Kristalnonoćni progon smatra se simboličkim početkom sustavnog iskorjenjivanja židovskog naroda koji je počeo diskriminacijom i isključivanjem njemačkih Židova još 1933. godine i naposljetku doveo do ubojstva milijuna židovskog naroda i tzv. “neprijatelja njemačke države”: homoseksualaca, kriminalaca i “asocijalnih” ljudi, članova raznih religijskih zajednica, ljudi s mentalnim tegobama, komunista i socijalista, te manjina poput Roma i Sinta te ostalih.

Od 1995. godine UNITED koordinira godišnju paneuropsku kampanju u prigodi 9. studenoga nazvanu Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Kampanji se pridružuju mnoge različite grupe putem neovisnih akcija.

Problem antisemitizma je i dalje prisutan u mnogim europskim državama što pokazuju i rezultati ankete koju je objavila EU, u kojoj više od tri četvrtine Židova u Europi smatra da je antisemitizam u porastu u njihovim zemljama, a naročito na internetu.

Komentari