Danas se obilježava Dan Europe

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 09, 2018

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja. I ove godine pripremljen je vrlo zanimljiv program s nizom edukativnih i zabavnih sadržaja.

9. svibnja 1950. tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Povodom proslave Dana Europe europske institucije otvaraju svoja vrata javnosti 5. svibnja u Bruxellesu, 5. i 9. svibnja u Luxembourgu te 10. lipnja u Strasbourgu.

Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Svake godine tisuće ljudi sudjeluju u posjetima i raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u.

U Republici Hrvatskoj proslava Dana Europe započinje u 10:00 sati na Europskom trgu, gdje će građani sve do 14:00 sati nazočiti Danu otvorenih vrata i moći dobiti korisne informacije vezane za rad i ustroj Europske unije, te saznati informacije o pogodnostima vezanim za njih, uz to i dobiti neku zanimljivu stvarčicu kojom se promoviraju vrijednosti EU.

Kući Europe u Zagrebu, u ulici Augusta Cesaca br.4., na etaži -1, prikazivat će se video materijali dok će građani moći posjetiti tematske kutke o politikama EU-a kao što su: EU za mlade, zajednička poljoprivredna politika, zapošljavanje, rast i plan ulaganja, jedinstveno digitalno tržište i prava građana u Europi.

U prizemlju Kuće Europe postavit će se dječji EU Kutak za mlađe posjetitelje Kuće Europe. Tamo će se najmlađi moći zabavljati pogađajući EU zemlje, crtanjem i igranjem Memorija s državama članicama EU-a.

Komentari