Danas se obilježava Dan Europe

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 09, 2020

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi.

Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije“. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Institucije EU-a slave Dan Europe

Povodom proslave Dana Europe institucije EU-a otvaraju svoja vrata za javnost početkom svibnja u Bruxellesu i Strasbourgu. Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Svake godine tisuće ljudi posjećuju institucije EU-a, sudjeluju u raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u.

Institucije EU-a u povodu Dana Europe 2020. nizom aktivnosti na internetu žele odati počast brojnim Europljanima koji u duhu solidarnosti pomažu našoj Uniji da prebrodi krizu uzrokovanu koronavirusom.

Možete pročitati niz dojmljivih i toplih svjedočanstava te ažurirane informacije o odgovoru EU-a na krizu uzrokovanu koronavirusom.

Informacije o aktivnostima koje u povodu Dana Europe organiziraju naši uredi u EU-u i diljem svijeta dostupne su na njihovim internetskim stranicama.

Komentari