Dnevnik jednog parfumera – Tomislav Vrbanec

Piše
x-ica tim

Nov 07, 2018

Čakovčanin koji već 12 godina stvara parfeme spajajući mirisne molekule u jedinstvene formule, pokrenuo je vlastiti projekt Hrvatske Parfemske Kuće kako bi svjetske trendove industrije mirisa i parfema doveo u našu malu Hrvatsku.

Zašto su, kako i kada, parfemi postali njegova životna ljubav i strast, te veliki profesionalni izazov, Tomislav na našem portalu otkriva u prvom poglavlju svoga dnevnika. 

Vrbanec1

Nesuđeni građevinac – arhitekt  gradi mirisno carstvo

Kako ste vi birali smjer svog školovanja? Jeste li već u srednjoj školi, znali što želite ili ste bili pod nečijim utjecajem, u pravilu roditelja!? A, možda ste odabrali faks za koji ste znali da imate najveće šanse upasti?

Ma, što god odabrali, put vas je mogao odvesti u posve drugom smjeru. Vjerujte mi na riječ. Ali, to nije i ne mora biti ništa strašno. Vjerujte.

Još kao klinac maštao sam o tome da nešto gradim, da iz ničega nastaje nešto velebno, čvrsto i moćno. Od kada znam za sebe oduševljavale su me velike zgrade, znate one koje, da bi im vidjeli vrh morate jako… jako nagnuti glavu unatrag. Ideja o stvaranje nečeg iz ničeg držala me i kada sam postao nešto stariji.

weddings2

No, sada su me počela zanimati i rješenja za njihovu izvedbu. Što bih sve mogao napraviti? Lijep razlog zbog kojeg sam krenuo u srednju školu građevinskog smjera. I bilo mi je baš cool. I, da… naravno, zaljubio sam se. Ali, ne toliko u školu koliko u curu koju sam btw. znao od vrtićkih dana.

Kada smo završili srednju školu, ona svoju, a ja svoju, rekla mi je da će ona dalje na građevinski faks. Pogađate, za njom sam otišao i ja. Dakle, lijepo se poklopilo, uz to što je logika nalagala da moj put ide tim smjerom, dodatni je razlog da nastavim tim putem bila, moja ljubav.

Živjeli smo sretno, otprilike dvije godine, a onda je nestalo ljubavi. I jedne i druge. Ali, ne samo da smo mi prekinuli, prekinut je bio i moj studentski život, na građevinskom faksu. Kada vraćam u sjećanje to razdoblje mog života, mogu reći da je bilo kratko i slatko.

CPC_otoci

Nakon ovih prekida morao sam krenuti u neke druge vode. Odlučio sam se baviti poslom koji nije imao baš nikakvih dodira s građevinom, a još manje sa stvaranjem. Možda zato nije potrajalo. Jer duboko u meni ostala je želja za stvaranjem koja je i danas moja najveća nit vodilja. U životu je jako dobro kada imate nešto što vas vodi, ideju, zamisao, viziju, nekakav cilj. Ako to imate, već ste na pola puta da svoj san i ostvarite.

Budući sam u privatnom sektoru već neko vrijeme, mogu vam iz iskustva reći da je izuzetno važno imati i viziju kako stići do toga cilja. I, kada krenete, nema stajanja.

Trenutak u kojem sam odlučio da ću napraviti sve kako bi jednoga dana kreirao svoje parfeme bio je vođen upravo idejom stvaranja. Želio sam iz dana u dan stvarati, i to jako. No, taj me put opet vratio u školske klupe. Morao sam marljivo učiti kako bi postao master parfumer.

CPC_Dubrovnik

Prvi parfem koji sam kreirao namijenio sam sebi. Tako je počela moja priča s parfemima koja je narasla do toga da danas postoji brend Hrvatska Parfemska Kuća.

Danas pod brendom Hrvatske Parfemske Kuće postoji nekoliko kolekcija parfema za koje s ponosom mogu reći da su ono nešto, ono čega kod nas nema. Ideja mi je od počekta bila maknuti se od mainstream parfema i stvarati drugačije mirise. Riječ je o laboratorijskim parfemima koji su po svojim osobinama posebni, specifični, ili kako se voli reći, nešto što nema svatko.

I, dok uživam u svom mirisnom svijetu šaljem vam poruku da nikada ne odustanete od svoje ideje, svoje vizije! Neka vas uvjerenje i vizija pokrenu da hrabro krenete u avanturu u kojoj se svašta može dogoditi. Sve je moguće. Ako probaš. Ako ne probaš nikada nećeš znati je li vrijedilo!

Vaš parfurmer, Tomislav Vrbanec

Komentari