Kako hraniti svoje «LJUBIMCE»!?

Piše
Sanja Toljan

Nov 07, 2019

Nerijetko puta čujemo sintagmu: “Ono si što jedeš!“

Širenju ideje uporabe hrane kao lijeka pridonio je i najpoznatiji antički grčki liječnik Hipokrat rekavši:

Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana!“.

Hrana može biti lijek za mozak, za srce, za krvne žile, za uglavnom puno toga u našem organizmu…

Koliko prosječni student želi znati o hrani i što ona za njega predstavlja? U praksi, samo sredstvo za utaživanje gladi, a o svjesti da je hrana bitna za zdravlje nema puno govora.

Jede se da nebi pali u nesvjest. I, što se jede? Do čega se stigne!

A sada, brzi tečaj zdrave prehrane za studente!

Zašto jedemo?

Jer tako obnavljamo vitalnu energiju (uz disanje, spavanje i zabavu).

Što je hrana?

Ono što bi vaša prabaka prepoznala kao hranu, dakle ono što dolazi iz prirode! (Da ste joj dali smoki, bombone ili čips, sigurno bi vas pitala: «Što je ovo!?»).

Zašto morate misliti o hrani?

Jer se danas zbog razvoja tehnologije nude mnogi artikli koji se marketiraju kao hrana i to, zdrava, a zapravo, niti su hrana, niti su zdravi, nego bi, da je pravde na njima trebala biti nacrtana mrtvačka glava (znak toksina)!

Gdje učiti o hrani?

Promatrajući prirodu. Sve što raste iz zemlje je jestivo i predstavlja potencijalnu hranu. Životinje koje slobodno žive na zemlji također mogu biti hrana! Hrana su dakle sve životinje, od insekata, puževa, gusjenica, crva, skakavaca, buba, do zmija, miševa itd.

Ako vam se sve ovo gadi, mogu vam reći da je to puno zdravija opcija od pilića koji su tovljeni da bi u manje od mjesec dana dosegli nenormalnu težinu i zatim se prodavali kao „non GMO“ hrana! Svima je jasno, da ti pilići nisu vidjeli niti sunca, niti mjeseca, a cijeli kratki život im je bio samo stres i visoki kortizol (kao vama u ispitnom roku).

Kako si mogu pomoći izborom hrane, dok sam student(ica)? Nemam novaca niti vremena, a niti volje?

Dakle, želimo hraniti sebe i svoje crijevne bakterije, koje nam daju pamet, snagu, volju, želju, energiju i imunitet… Ukratko, zdravlje!

Crijevne bakterije, ako su site, proizvode neurotransmitere zadovoljstva, ali ako su gladne, stvaraju depresiju, strahove, ljutnju, bijes, nemoć, pa čak i mržnju. Dakle, da bi nekoga šarmirali trebaju vam super crijevne bakterije. I, zato ih krenite hraniti, jer bi one trebale biti debele i zdrave!

Kako se hrane?

One su jako izbirljive, jedu samo vlakna. Iz povrća i voća.

I, što to znači za mene?

Hranite ih 2 x dnevno, kao kućne ljubimce!

Evo, savjeta.

Nabavite blender, bilo koje vrste ili kvalitete i svako jutro, prije odlaska na faks napravite zdravi obrok za svoje crijevne bakterije!

Npr. u blender stavite:

  • 1 bananu,
  • malo salate, špinata, kupusa ili kelja,
  • 1 jabuku ili naranču,
  • šaku oraščića,
  • ulijete obične vode i … Voilaaaa… !

Imate SUPER HRANU za svoje CRIJEVNE BAKTERIJE !

Popijte odmah 2 dl, a ostatak prelijte u teglicu ili shaker, pa ponesite sa sobom na faks i pijuckajte. Nešto slično napravite i navečer! Mijenjajte voće, povrće i orašaste plodove, kao i njihove količine. Svaki od ovih sastojaka možete staviti unutra, isprobavajući razne kombinacije.

I to je dosta?

Da, sasvim, a u međuvremenu jedite što stignete! Ali, ova dva, ili barem jedan obrok dnevno neka budu hrana za vaše ljubimce – vaše crijevne bakterije! Ne možete niti zamisliti što će vam se dogoditi… Vjerujte mi na riječ, samo dobre stvari…

Molim vas, probajte i javite mi se sa svojim iskustvima ili svojim receptima. Radujem se vašem zdravlju…

Vaša, Dr. Sanja

Komentari