Dramska sekcija KSET-a

Piše
Ivona Radić

Aug 17, 2015

Najmlađa KSET-ova sekcija osnovana je 2009. godine. Trenutno broji 20-tak članova, a jedan od njezinih prominentnijih i osebujnijih članova, Marino Habulan, opisao nam je kako to izgleda kad se KSET-ovski stejdž pretvori u daske koje život znače.

Iako im je staž kraći od ostalih sekcija KSET-a, mogu se pohvaliti brojnim izvrsnim projektima i suradnjama. Ekipa dramske sekcije uspješno je izvela nekoliko vlastitih predstava, a ugostili su i druge amaterske kazališne družine i predstave renomiranih imena hrvatske kazališne scene, kao što su Ljubomir Kerekeš i Zijah Sokolović.

Od značajnijih uradaka, Marino je izdvojio predstavu o kojoj stariji članovi bruje već neko vrijeme, a to je „Nemreš pobjeć od nedjelje“, koju planiraju ponovno izvesti u novijem sastavu.dramska sekcija

Od naših aktualnijih stvari, prošle sezone radili smo „Tajkune“ Mire Gavrana. Premijera je bila krcata. Došao je i sam gospodin Gavran. Kritike su bile veličanstvene.

Zapitali smo se kako izgleda proces razvoja i realizacije novoga projekta. Marino nam je ispričao da osoba koja planira režirati predstavu sama odabire tekst, izvršava audiciju, a projekt se bira u skladu s mogućnostima s obzirom na to da je stejdž malo kratak i uzak.

Tražimo neke zabavne komade u koje se možemo lakše uživit s obzirom na to da sve to moramo napraviti u nekim kraćim intervalima. Za realizaciju jednog komada treba nam dva do tri mjeseca s otprilike tri probe tjedno. S tim da, naravno, tipa tjedan do dva prije ne postoji taj faks, samo predstava.

Dramska sekcija s vremena na vrijeme odluči i podijeliti svoje znanje s drugima u obliku glumačkih radionica, kao što je primjerice radionica održana u sklopu festivala Terraneo u Šibeniku prije tri godine. U posljednje vrijeme uveli su i radionice za članove KSET-a, koje uključuju tehničke aspekte, rad na izgovoru i držanju te generalno oslobađanje od treme. Još jedan dugovječni projekt ovih performera je i Stiholoporter, večer poezije u sklopu koje članovi KSET-a i gosti izvode vlastite ili pjesme drugih autora. Pjesnici-amateri šalju svoje uratke na natječaj, a najbolji na kraju večeri uživaju u simboličnoj nagradi – besplatnoj cugi i poštovanju svih prisutnih.

Na stranicama KSET-a slikovito je objašnjeno kakav je prosječan profil jednog člana dramske sekcije. Naime, kažu da ako netko ne želi potražiti psihološku pomoć, onda se može učlaniti u dramsku sekciju. Stoga smo odlučili saznati malo više o glumačkom putu našeg sugovornika. Marino je u dramsku sekciju KSET-a došao prije pet godina. Kako kaže, cijeli se život bavio glumom na ovaj ili onaj način. U osnovnoj školi bio je malo luđi pa su ga poslali u dramsku kako bi ga smirili. Nakon višegodišnjeg iskustva u KSET-u u glumi i režiji, odlučili smo saznati koja je njegova idealna uloga:

Bilo šta od Johna Cleesa uprizorit ponovno. Ja znam da je to teško. Čovjek ima nakaradno duge noge i razbacuje se njima, ali zašto ne? Monthy Python KSET verzija.

Zanimalo nas je i misli li da iskustvo u amaterskoj družini može dovesti do profesionalne glumačke karijere i imaju li šanse pored akademski školovanih glumaca. Marino smatra da je sve moguće i da je KSET jako dobar početak za sve ljude koji se žele baviti glumom, bilo rekreativno ili profesionalno.

Nakon ljetne pauze, Marina i ostale članove dramske sekcije čeka radna jesen. Planiraju nova gostovanja, a prvi puta u povijesti dramske sekcije izvest će i autorska djela – dvije komedije i jednu dramu. Namjera im je i poboljšati suradnju s videosekcijom i napraviti pokoji film. Budući da se dramska sekcija kontinuirano razvija, sigurno će im koristiti povećanje broja članova. Ako se želite priključiti kao glumac, režiser, scenograf ili iskušati svoje vještine u više uloga i zaduženja, čeka vas zabavna i slobodoumna ekipa od koje možete štošta naučiti.

Početkom nove akademske godine dramska sekcija održat će i audiciju za nove članove pa smo za kraj zamolili Marina za pokoji savjet za sve koji se planiraju prijaviti:

Prije svega je bitno suočiti se sa svojim strahovima. Treba doći na tu pozornicu i reći: „Čuj, ja sam taj i taj!“. Izvesti pokoji komad. Ne trebate tu doći sa Shakespeareima. Dovoljno je uprizoriti kak’ je ona Rose mutava gurnula Jacka u vodu i mi smo zadovoljni.

Ako se nakon svega ovoga definitivno vidite u dramskoj sekciji KSET-a, možete ih kontaktirati putem e-maila na službenoj stranici KSET-a ili putem Facebooka. Sretno!

Komentari