Drijemanjem do boljeg pamćenja

Piše
Petra Haleš

Jul 11, 2017

Poznato je da je drijemanje savršen način otklanjanja stresa te da pozitivno utječe na raspoloženje i produktivnost. Nova istraživanja pokazuju da čak i kratko popodnevno ubijanje oka može dramatično poboljšati pamćenje.

Istraživači na njemačkom Sveučilištu Saarland otkrili su da jednosatno drijemanje peterostruko poboljšava sposobnost pamćenja.

market-1890315_1920

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Neurobiology of Learning and Memory, testirano je pamćenje 41 volontera od kojih se tražilo da upamte 90 riječi i 120 parova riječi koji nisu nužno smisleni, npr. mliječni taksi. Nakon provjere koliko su riječi upamtili, polovica ispitanika odrijemala je sat vremena, a druga polovica gledala je DVD. Nakon tih aktivnosti ponovno su ispitane zadane riječi. Ispitanici koji su odrijemali imali su pet puta bolje rezultate.

sleep-373188_1920

Znanstvenici su ispitali aktivnost mozga ne bi li utvrdili kako točno drijemanje pozitivno utječe na pamćenje. Elektroencefalogramom (EEG) otkriveno je da se tijekom spavanja povećava moždana aktivnost koja osnažuje sposobnost hipokampusa, područja mozga koje igra važnu ulogu u prenošenju informacija iz kratkoročnog  u dugoročno pamćenje.

– Kad se probudimo, hipokampus ponovno aktivira neuronske puteve koji su aktivni tijekom učenja, objasnio je dr. Axel Mecklinger neuropsiholog u Saarlandu i glavni autor istraživanja.

Međutim, istraživači i dalje nemaju saznanja zašto se neke informacije tijekom drijemanja zapamte, a druge ne.

– Bit će potrebna daljnja istraživanja kako bi se otkrili mehanizmi kojima mozak odabire informacije koje će biti upamćene ili zaboravljene tijekom spavanja, izjavljuju autori istraživanja.

No, ono u što su sigurni jest da je čak i kratko drijemanje u uredu ili u školi dovoljno kako bi se značajno pospiješilo učenje. Nemojte se stoga osjećati krivima ako odrijemate tijekom učenja, zapravo si činite dobro.

Izvor: Huffington Post

Komentari