Dvije najgore poze zbog kojih se budite umorni

Piše
x-ica tim

Feb 22, 2019

Kvalitetan krevet, anatomska podnica, anatomski jastuci… sve nam je to danas dostupno, a zašto se onda nakon sedam ili osam sati sna osjećamo umorno i strgano. Možda je krivac položaj u kojem spavamo.

Spavanje na trbuhu i omiljeni fetus položaj su dva najgora položaja za spavanje. U nastavku vam donosimo jednostavna obrazloženja zašto je tome tako i koji položaj tijekom spavanja je poželjan.

Spavanje na trbuhu

Možda vam se čini kako je ovo pravilan položaj u kojem istežete muskulaturu i ravnate kralježnicu, no spavanjem na trbuhu zapravo radite suprotno.

Spavanjem na leđima stvarate pojačani pritisak na prepone i ostale mišiće što može dovesti do zatezanja i bolova u mišićima. U ovoj pozi vrlo je teško zadržati prirodni i opušteni položaj kralježnice.

Slično je i s položajem glave koja je postavljena maksimalno u stranu, čime su tetive zategnute, živci pritisnuti, što može dovesti do bolova u vratu te neočekivane glavobolje.

Položaj fetusa

Iako je riječ o položaju spavanja u kojem mnogi od vas najviše vole spavati ili drijemati, pokušajte napraviti promjenu i izbjegavajte ovaj položaj – osim ako ste trudni (spavanje na lijevoj strani tijekom trudnoće pospješuje cirkulaciju ka srcu). U položaju fetusa kralježnica je savijena u oblik slova C što nikako nije prirodno.

Spavanje na leđima

Spavanje na leđima je najpreporučljiviji položaj za spavanje. Savasana poza (ležanje na leđima s razmaknutim nogama, rukama kraj tijela i dlanovima okrenitim prema gore) odlična je za kralježnicu i vrat jer su leđa ravna, bez pritiska i iskrivljenosti. Također, spavanje na leđima je dobro jer madrac podupire kralježnicu i ostavlja vrat u prirodnom položaju.

 Izvor: Zadovoljna.hr

Komentari