Ego – prijatelj ili neprijatelj?

Piše
x-ica tim

Sep 09, 2019

Ego. Ah, taj ego, koliko glavobolje zadaje nekima. A, nekima služi kao floskula iz duhovnosti.

Većina modernih duhovnjaka naglašava kako prepoznaje ego, što im služi kao pokazatelj da su na većem stupnju duhovnog razvoja.

Nerijetko na društvenim mrežama zapazim sljedeće izjave: „To tvoj ego govori!“ ili „Da sam sada ego, napravio bih to i to, ali ja sam duša, pa neću!“ … i slično.

Kakva zabluda ega. Navedene rečenice govor su vašeg ega. Vaš ego želi naglasiti da ste vi uspjeli prepoznati ego. Duša to nikada ne bi rekla. Duša naime nema potrebu naglašavati kako je pametna i kako se izdigla iz ega. Ego je rekao: „Da sam ego, napravio bih to i to, ali ja sam duša, pa neću!“ Shvaćate li zabludu?

Ego naglašava kako ste vi dobri i bolji od drugih jer niste to napravili, a mogli ste. Ego, ego, ego…. fascinantan je. Fascinantan! Ego vas čak uvjerava da nemate ego. Da, najveća izjava ega jest: Ja nemam ego! Da, da. Ego treba dobro razumjeti i prepoznati da biste ga zaista shvatili.

Vratila bih se sada na početak kako bismo stekli bolji uvid u ovu lekciju. Veliku pogrešku (iako, ovdje želim naglasiti da ne vjerujem u pogreške, jer zaista mislim da ne postoje i da je sve to dio puta, dio učenja, spoznavanja i rasta, ali naprosto, nemam druge riječi kojom bi vam se približila da shvatite što želim reći i zato je koristim) moderna duhovnost radi pokušavajući se odreći ega. Potpuno ga se riješiti. Slomiti ga. Pobijediti ga. Nemati ga! E, pa sretno! Jer to je put koji neće završiti dok smo živi. Zašto? Zato što smo došli na ovaj svijet kao trosložna bića. Ego, duh i tijelo. Valjda postoji neki razlog zašto je to tako. Pa, zašto ga se onda uporno želimo riješiti?

Zato što ga ne razumijemo. I mislimo da ga se treba riješiti. I da ćemo tako riješiti problem. No, ne ide to baš tako. Ego treba razumjeti, spoznati i prepoznati. I od njega uzeti najbolje. I napraviti ga prijateljem. Da, dobro ste pročitali. Moj prijatelj ego! Moj pokretač!

Ego ima veliku svrhu u našem životu. Bez ega ne bi bilo spoznaje ja sam. Ego imamo da bismo imali iskustvo u životu kakvo trebamo imati. A, to je iskustvo odvojenosti. Ego nam pomaže da se uvjerimo u iluziju odvojenosti. Da, iluziju.

Bez ega bismo znali da smo jedno, da smo svi zapravo ista duša s različitim iskustvima. Ego nam omogućava da imamo doživljaj majke, oca, brata, sestre, partnera, djeteta i svake druge osobe. Da, to nam omogućava ego – iluziju odvojenosti! I, zato zavolite svoj ego.

Sami ste odabrali imati ego onoga trenutka kada ste odlučili doći na ovaj svijet i doživjeti iskustva. Spoznajte da ga imate, ali uvijek birajte hoće li ego služiti vama ili vi njemu. To je ono čemu bi trebalo težiti.

Komentari