Emotivno otvaranje scene „Pero Kvrgić“

Piše
Lorena Sikavica

Jul 05, 2016

Na inicijativu kazališnog kolektiva Kotar teatar, prvi put u Hrvatskoj jedan živući glumac dobio je vlastitu kazališnu scenu. 3. srpnja, u prepunoj dvorani delničkog Radničkog doma doajenu hrvatskog glumišta, Peri Kvrgiću uručena je plaketa čime je i službeno odana počast ovom Goraninu koji će iduće godine proslaviti 90. rođendan.

Pero Kvrgić i Lela Margitić na petom KotarFEST!-u izveli su legendarne „Stilske vježbe“, kazališnu predstavu koja je u Guinnessovu knjigu rekorda ušla kao najdugovječnija predstava na svijetu koja se izvodi u istom postavu. Čak 48 godina ovaj fenomen kazališta igra bez prekida i oduševljava publiku diljem svijeta. Kazališnu povijest davne 1968. godine počeli su pisati Pero Kvrgić i Mia Oremović koju je nakon dvije godine naslijedila Lela Margitić. Ovaj legendarni kazališni duo i dan danas oduševljava predstavom kojoj, kako kažu, više ni sami ne znaju broja.

Pero Kvrgić zahvalio se svojim suradnicima: „Hvala mladim glumcima i KotarFEST!-u na inicijativi. Nisam mogao ni sanjati da ćemo Lela i ja igrati 48 godina Stilske vježbe koje je režirao pokojni Žiro Radić zajedno s Tonkom Maroevićem. Hvala svima što ste ovo priredili na goranskoj sceni.“- ne krijući emocije rekao je veliki glumac porijeklom iz mjesta Moravice u Gorskom kotaru.

Prvu kazališnu scenu u Delnicama otvorila je glumica i redateljica Barbara Rocco te ispričala što za nju znače Stilske vježbe: „Kao dijete sam se zaljubila u kazalište, a ova predstava je u tome odigrala veliku ulogu. Otac mi je savjetovao da je obavezno pogledam. Rekao je da je to predstava koja se gleda više puta kroz cijeli život. Sada znam koliko je bio u pravu. Iznimna mi je čast biti ovdje večeras i otvoriti scenu „Pero Kvrgić.

524849d2-0673-4945-b324-722c23d12cfa

Na otvorenju scene govorio je i akademik Tonko Maroević, dugogodišnji prijatelj i suradnik Pere Kvrgića koji je s redateljem Tomislavom Radićem supotpisuje prijevod i adaptaciju Stilskih vježbi. U svom govoru prisjetio se Kvrgićevih početaka kada je iz rodnih Moravica u Gorskom kotaru preselio u Zagreb te započeo svoj uspon ka hrvatskom kazališnom vrhu. Prisjetio se i nekih njegovih kazališnih uloga poput Oca iz Šest osoba traži autora, Scapin iz Molièreovih Scapinovih spletki, Sganarelle iz Don Juana, Sampognetta iz Pirandellove drame Večeras improviziramo, Harpagon iz Škrtca i Dundo Maroje.

Nadovezala se i Lela Margitić otkrivši da ova predstava ne bi bila tako uspješna i dugovječna da ne postoji prijateljstvo između ovog legendarnog dvojca: „Nismo mislili da će Stilske vježbe preživjeti ali ova predstava zapravo traje cijeli jedan život.

Ideju o otvorenju scene inicijativa je Sanjina Rožića, dugogodišnjeg suradnika KotarFEST!-a, jedinog festivala u Gorskom kotaru pa i u Hrvatskoj na kojem je najmlađi izvođač imao pet, a najstariji 89 godina. Festival je ove godine, uz Peru Kvrgića i Lelu Margitić, ugostio neka od najboljih kazališnih imena kao što su Zijah Sokolović koji je nastupio s nagrađivanom predstavom „Medvjed“ uz jazz kvartet Lolita te Barbaru Rocco sa svojom predstavom „Čelične magnolije“. Delnička publika imala je priliku uživati i u filmskom programu prikazivanjem „Zvizdana“ Dalibora Matanića, te filma „Pot v raj“ slovenskog redatelja Blaža Završnika koji su prikazani na ljetnom kinu pod goranskim zvijezdama i mnogim drugim sadržajima.

Komentari