Englezi su ipak bili u pravu – nogomet se vraća kući

Piše
Vedran Mikulić

Jul 12, 2018

“It’s coming home” odnosno “vraća se kući” do sinoć je bila jedna od najpopularnijih fraza Engleza koja aludira na naslov prvaka svijeta koji bi se mogao vratiti u zemlju u kojoj je nogomet nastao – Englesku. Donekle su bili u pravu, ali ne u Englesku.

Najavljivali su Englezi povratak nogometa kući i osvajanje naslova prvaka svijeta i dok su kao papagaji ponavljali frazu “It’s coming home” nisu ni bili svjesni koliko su u pravu. Da, vraća se nogomet kući ali u Hrvatsku.

Malo tko zna da je kolijevka nogometa u triljskom naselju Gardun, sjedištu 7. rimske legije Tiluriju. Nogomet se, i prema tvrdnjama FIFA-e, u Tiluriju igrao prije 2000 godina.

Ovo nije naša izmišljotina koja na je pala na pamet nakon sinoćnjeg “razbijanja” Engleza”, već o tome svjedoči stela, nadgrobni spomenik sedmogodišnjem dječaku Gaju Laberiju Valensu, pronađena polovinom 19. stoljeća u Gadunu i ugrađena na pročelje kuće Perković na broju 10 u Vrličkoj ulici u Sinju. Stela prikazuje Gaja Laberija kako u ruci drži nogometnu loptu.

3

Stelu je otkrio sinjski nogometni entuzijast i arheolog amater Bepo Britvić koji je gotovo čitav svoj život posvetio dokazivanju ove tvrdnje.

FIFA je i službeno potvrdila vjerodostojnost Britvićeva senzacionalnog otkrića nudeći mu pomoć i potičući ga na daljnja istraživanja o nepoznatoj povijesti nogometne igre.

Tako se ta igra iz Trilja, začeta od Delmata uz rijeku Cetinu, proširila cijelim Rimskim Carstvom. Rimski vojnici prenijeli su tu igru i domorocima tijekom osvajačkog pohoda na britanski otok. Tako je nogomet dospio i do Engleske, u kojoj je ta igra usavršena, a sami Englezi ne bi se pravili Englezima kad sebi ne bi pripisali autorstvo nad nogometnom igrom.

Eto dragi naši Englezi, sinoć smo vam održali predavanje na travnjaku, a danas vam besplatno poklanjamo sat povijesti.

I da, stvarno ste bili u pravu, “It’s coming home”!!!

Komentari