Eterično ulje limuna

Piše
Petra Haleš

Jun 06, 2019

Najkorisnija namirnica na svijetu u vašem domu, u obliku eteričnog ulja.

Jeste li znali da limun sadrži veliku opskrbu vitamina i minerala, koja su veća od bilo koje druge namirnice? Limun je također poznat po svojoj sposobnosti čišćenja toksina iz bilo kojeg dijela tijela. To uključuje i kosu i kožu, probavni sustav i bubrege.

Najjednostavniji način da dobijete sve koristi od limuna je upravo ako koristite limunovo eterično ulje. Eterično ulje limuna je uvijek dostupno, a doprinosi vam i više nego što mislite.

U prošlosti, stare civilizacije su koristile limun kao dezodorans i repelent, a tek je u 17 stoljeću postao jako značajan kao sredstvo kod pročišćavanja krvi. Također, Rimljani su koristili limunovu koru za obranu od insekata ali i osvježavanje odjeće. Ulje od limuna simbol je rimske božice mladosti, Juventas.

Eterično ulje limuna se dobiva iz kore citrusnog voća, poput ulja bergamota, grejpfruta, limete, mandarine i tangerine. Uvelike se koristi kao dodatak jelima i pićima, dok se nekoć koristio kao mirisni dodatak deterdžentima i sredstvima za čišćenje, no u današnje vrijeme prevladavaju sintetski mirisi limuna zbog veće izdržljivosti i probojnosti.

Ulje se može ekstrahirati bilo parnom destilacijom ili hladnim prešanjem, iako hladno prešanje daje ulju prirodniji miris. Ne smije se zamijeniti limunovim sokom, osim toga u ulju nema vitamina C niti limunske kiseline. Obje komponente se nalaze u soku, ne u kori limuna. Prema nekim izvorima ulje limuna je dobro za reguliranje razine šećera kod dijabetičara, no to još nije znanstveno dokazano.

Primjena u tradicionalno aromaterapiji – limun se oduvijek koristio u aromaterapiji jer podiže raspoloženje i razbistruje misli. Također se može koristiti za pročišćavanje i osvježavanje zraka.

Ljekovitost

Eterično ulje sadrži bitne sastojke koje osvježavaju i stimuliraju strahove i živčanu napetost, bistri vaše misli, uklanja umor te pozitivno pojačava koncentraciju i moć. Sa svojim oštrim i svježim mirisom djeluje poticajno u bilo kojem trenutku. Često, eterično ulje pomaže kod eliminiranja toksina koji uzrokuju artritis kroz masažu, te prilikom krvarenja kod manjih posjekotina ili ranica, pomože pri zaustavljanju. Uklanja pojačanu pigmentaciju, a kao tonik idealan je za probavni sustav.

Djeluje antiseptički, stimulativno te antivirusno; kao antiseptik, stimulira rad jetre, olakšava protok krvi te oponaša vitamin P.

Više na: wish.hr

Komentari