EU tuži Google

Piše
Domagoj Vušak

Apr 17, 2015

Europska unija će tužiti Google zbog zlouporabe dominantnog položaja internetskog pretraživanja, što bi moglo dovesti do velikih novčanih kazni i drastičnih promjena u načinu poslovanja ovog američkog tehnološkog diva, piše Huffington post.

Međutim, tužba još nije gotova i moglo bi potrajati još nekoliko mjeseci prije nego što slučaj krene. EU bi mogao izreći novčanu kaznu u iznosu od 10% globalnog prometa, što u slučaju Googlea znači više od šest milijardi dolara.

Povjerenica EU-a za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager donijet će važnu odluku o tužbi Googlea nakon sastanka čelnika Europske unije. Glasnogovornik Europske komisije nije potvrdio ovu vijest, ali je rekao da će na konferenciji za novinare ipak biti novosti.

Vestager, koja je rekla da o ovoj odluci ne treba žuriti, u srijedu putuje u radni posjed SAD-u. Brojni Amerikanci, uključujući poslovne ljude i predsjednika Baracka Obamu, pitali su EU zašto želi suzbiti moć američkih tehnoloških tvrtki.

Danski liberali će tužiti Google za kršenje zakona o tržišnom natjecanju zbog preusmjeravanja prometa svojih rivala na svoje servise. U internom dopisu Google je potvrdio “razočaravajuću vijest”.

– Ovo je vrlo jak slučaj s posebno dobrim argumentima kad je riječ o boljoj usluzi i povećanoj konkurenciji – stoji u dopisu koji je Google odbio komentirati.

O mogućoj tužbi protiv Googlea govorio je ranije ovog tjedna Guenther Oettinger, konzervativni njemački povjerenik za digitalne ekonomije.

U međuvremenu, Vestager će pokrenuti istragu protiv Googleovog Android mobilnog softvera. Prema ranije spomenutom dopisu, Google je rekao da postoje ozbiljni napadi na Android od kada su spustili cijene i povećali izbor za potrošače. Vestager je odluku donijela u utorak, zajedno s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom te bi kolege trebala izvijestiti u srijedu.

Istraga Europske unije je jedna od najviših slučajeva u proteklih nekoliko godina, a dolazi u trenutku političkih nemira u Europi zbog dominacije američkih tehnoloških tvrtki na tržištu. Istraga je pokrenuta još 2010. godine kada je zaključeno da Google može povrijediti konkurente favorizirajući svoje proizvode i usluge. Od tada, Google je ponudio tri prijedloga za rješavanje slučaja. Ponudio je konkurentskim proizvodima i servisima veću vidljivost na svojim stranicama. U početku je prijedlog prihvaćen, ali je ponovno aktualiziran.

Podsjetimo, Europska unija je kaznila Microsoft s više od 2,2 milijarda eura u posljednjih deset godina. Što čeka Google, ostaje za vidjeti.

FOTO: Wikimedia

Komentari