Farmakofolk

Piše
Petra Haleš

Jan 10, 2020

Tematika najvećeg broja pop i folk, a pogotovo pop-folk muzike s područja regije je ljubavna, a manifestira se na način da se govori bilo o preljubu i neostvarenim ljubavnim porivima, bilo o seksualnim tenzijama i privlačnosti prema drugoj osobi. 

No, da bi se plastičnije prikazalo emocionalno i ljubavno stanje, pjesnik vrlo često u svojim izvedbama povlači poredbe i metafore s pojmovima prisutnima u farmaceutskom rječniku: djelatnim tvarima lijekova, njihovoj primjeni, ali i ostalim medicinskim proizvodima.

Pjesme koje pripadaju spomenutom žanru glazbe u svojoj srži progovaraju o sveopćoj dekadenciji moralnih vrijednosti: nevjeri, preljubu, alkoholizmu. No, kao još jednu odrednicu pojma dekadencije folk glazbe možemo staviti i neracionalnu uporabu lijekova. Naime, žestoki poznavatelji žanra jako dobro znaju da postoji niz pjesama u kojima pjesnici pjevaju o urokavanju lijekovima, najčešće psihofarmacima, s ciljem rješavanja nepodnošljive ljubavne boli. Takvi stihovi nisu ništa drugo nego ogledalo društvene stvarnosti gdje se ne percipiraju opasnosti od zlouporabe medikamenata.

Iz tih se razloga može govoriti o potpuno novoj podvrsti folk žanra koju su na portalu Before After nazvali farmakofolkom. No, koji su to očiti primjeri farmakofolka?

Seka Aleksić – Aspirin

Glavobolja od vina, a nigde aspirina
Sinoć bila sam, sa tobom pijana

Izvođačica Seka Aleksić u pjesmi Aspirin govori o potencijalnoj prijevari svog dečka na koju pjevačica odgovara nevjernim ponašanjem. U prva dva stiha pjesme vidimo kako je glavna akterica prošlu noć pila, stoga je očito u trenutku o kojem se u pjesmi govori mamurna. Za razrješenje mamurluka odlučuje se na aspirin. No, zbog gastrotoksičnosti uslijed pretjerane uporabe, možda je ipak bolje tijekom konzumiranja alkohola paralelno piti i vodu kako bi se izbjegla dehidracija, a samim time i mamurluk.

Ana Nikolić – Pilule

U ovoj pjesmi teško je reći na koje „pilule“ misli izvođačica Ana Nikolić. S obzirom da se „bančilo“ sedam dana, možda su korištene psihoaktivne droge koje drže još i u vrijeme izvođenja pjesme pa se autorica ne može „uspavati“ lijekovima. Ako je uistinu riječ o psihoaktivnim drogama, tada jedna od najpopularnijih party droga zasigurno je Ecstasy.

Ecstasy (ili Molly) nije ništa drugo nego psihoaktivna droga. MDMA je u hrvatskom društvu poznata i kao „mrma“, pa kad netko kaže da se ide „namrmat“, zapravo doslovno govori da se ide nagutati Ecstasyja.

Konzumacija dovodi do euforijeuzbuđenjaizoštravanja percepcijepoboljšanog raspoloženja i društvenosti. Naravno, sa sobom nosi i cijeli set nuspojava poput depresivnog raspoloženja 2 do 5 dana nakon konzumacije droge, mučnineglavoboljetahikardije i slično.

Severina – Mirna

Ti nemaš tih manira, nema vitamina
Da ti krvnu sliku poprave
Neće ti pomoći andoli, aspirini, kokaini, vatrogasci, doktori
Na žalost morat će da boli

I naša Severina često zna spominjali raznorazne pojmove iz farmaceutskog rječnika, a jedan od posljednjih takvih primjera je pjesma Mirna.

Evo nam opet Aspirina, ali ovoga puta i AndolaO kokainu kao još jednoj drogi nije potrebno ništa govoriti.

Što se tiče vitamina kao esencijalnih tvari za normalno funkcioniranje organizma, postoje primjeri u kojima oni popravljaju krvnu sliku. Recimo, vitamin B9 zajedno s vitaminom B12 može povećati broj crvenih krvnih stanica. Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza.

Mina Kostić – Srčani udar

Andol, sladak ko bombona
midol, zvaka miliona
andol, za svaki bol
midol, za svaki pol
ciji je to EKG
neka mu Bog pomogne

Odmah direktno, Midol je acetilsalicilna kiselina. Možemo zaključiti kako je ona uistinu pobjednik kao najzastupljeniji lijek u farmakofolku. Farmakofolkska panacea. Opet je riječ o ljubavnoj tematici gdje je izvođačica zaljubljena pa pjeva Ti si moj slatki srčani udar/sa mojim telom direktni sudar. Stoga, naravno, mora uzeti acetilsalicilnu.

No, ovo je izvrsna prilika da se navede još jedno njezino djelovanje, a to je antiagregacijski učinak. Anitagregacijski lijek je onaj koji sprečava pretjerano zgrušavanje krvi, u narodu se kaže „razrjeđuje krv“, pa se često koristi u sekundarnoj prevenciji infarkta miokarda te nestabilne angine pectoris.

Bojana Vunturišević – Kese etikete

Kupila sam haljinu i bedž na pruge
maramu parfem sa mirisom duge
kupila sam vazu orgazam i aspirin
hidrofilnu gazu i nitroglicerin

(…)

Malo malo sama kese etikete
samo malo tužna kese etikete
samo malo glupa kada mi nalete
momenti u kojim hoću da se setim sebe
momenti u kojim hoću da se setim sebe

Bojana pripada beogradskom alternativnom krugu, a sa svojom pop pjesmom Kese etikete daje kritiku suvremenog kozumerističkog društva. Iako nju nikako ne možemo svrstati u žanr farmakofolka, navodim ovu pjesmu zbog nekoliko farma pojmova koje spominje.

Autorica pjeva o tome što je sve kupila, niže naizgled potpuno nepovezane i beskorisne stvari (poput Kupila sam nokte jer se moji lako lome/lakovane lone toblerone i kondome (…) Kupila sam zube jer se moji lako lome/časopis o zdravlju i plave bombone), no ukoliko sagledamo pjesmu kao cjelinu, možemo uočiti žestoku kritiku suvremenog društva.

Autorica kupovinom svega i svačega popunjava prazninu koju osjeća te je u svim kesama etiketama nastoji izliječiti. U današnjem kozumerističkom društvenom duhu upravo se to i događa: ljudi nesvjesni vlastitih emocija i potreba kupuju stvari koje im omogućavaju tek privremeno zadovoljstvo u vremenu dok traje ispisivanje računa na blagajni, a kad prođe taj trenutak kupljenog zadovoljstva, vraćaju se u staro stanje nezadovoljstva. Da je to uistinu tako i da je glavni problem konzumerističko ponašanje, govori stih: Kupila sam pljuge i vožnju do stana/da bih sela na pod i tamo bila sama. Problem samoće povezan je sa suvremenim načinom njezina izlječenja: zaista moćna pjesma i još moćnija društvena kritika.

No, što to Bojana spominje a da ima veze s farmacijom? Acetilsalicilna , hidrofilna gaza i nitroglicerin.

Hidrofilna gaza koristi se u medicini za previjanje rana. Izrađena je od pamuka koji dobro upija, a zbog mekoće dobro prianja uz ranu.

Nitroglicerin spada u skupinu lijekova koji „šire“ krvne žile. Nitroglicerin se koristi za sprječavanje stabilnog napada angine pectoris.

Izvor: recipe-cpsa.com

Komentari