Fasade grada Zagreba

Piše
Mateo Galić

Oct 24, 2018

Primjećujete li šetajući gradom neobične likove na fasadama zgrada, neobične stilove gradnje, unikatne balkone, ukrase na ulaznim vratima? 

Šetajući gradom slučajno nam je zapeo za oko neobičan lik na pročelju jedne zgrade. Priznajemo, nismo to do sada primjećivali. Malo smo se zainteresirali za ovu vrstu umjetnosti i napravili smo krug po užem centru grada i vidjeli puno toga što nam je do sada promaknulo.

IMG_0315

Foto: LoDi media

Pored raznih likova koji su stari i po nekoliko stotina godina mogu se vidjeti razni stilovi gradnje, razni načini ukrašavanja pročelja zgrada, impozantni stilovi ukrašavanja ulaznih vrata, balkoni koji odavno ne pripadaju stoljeću u kojem živimo.

IMG_0416

Foto: LoDi media

Zapelo nam je za oko da ima jako puno pročelja zgrada koja su svojevrsni spomenici kulture, a evidentno propadaju, polako nestaju u šumi modernih staklenih zgrada i tako gase povijest ovog prelijepog grada.

Nadamo se da odgovorni u gradu Zagrebu imaju u vidu obnove ovih remek-djela i da neće dozvoliti da ona za par godina posve nestanu i na taj način ovaj grad pretvore u betonsko-stakleno čudovište. To bi stvarno bilo šteta.

IMG_0507

Foto: LoDi media

Pogledajte fotogaleriju:

Photo galerija (50 slika)

Komentari