FER započeo godinu s 255 aktivnih projekata

Piše
Petra Haleš

Jan 29, 2021

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu započeo je 2021. godinu s rekordnih 255 aktivnih znanstveno-istraživačkih projekata, čime je još jednom potvrdio status najpoželjnijeg partnera u primijenjenom istraživanju i razvoju inovacija, kako u domaćem, tako i u međunarodnom gospodarskom i istraživačkom okruženju.

Prošle godine ugovoreno je 111 projekata, što je gotovo dvostruko više u odnosu na novougovorene projekte u 2019. godini, kada je započelo 57 projekata.

Omjer domaćih i međunarodnih projekata ide značajno u prilog projektima financiranim iz domaćih izvora, u čemu prednjače projekti Hrvatske zaklade za znanost (120 projekata), a slijede ih projekti Europskog fonda za regionalni razvoj (62 projekta) te Europskog socijalnog fonda (9 projekata). U međunarodnim projektima dominira program Obzor 2020 (22 projekta), a slijede ga program Europske suradnje u znanosti i tehnologiji – COST (14 projekata), bilateralni projekti (8 projekata), Erasmus+ (7 projekata), INTERREG (4 projekta) te ostali (9 projekata).

– Visokoškolsko obrazovanje temelji se na transferu znanja stečenog znanstvenim radom, stoga smatram da svaki fakultet nužno mora jačati istraživačku izvrsnost i inovacijsku djelatnost. Istraživački projekti se na FER-u provode u timovima koji se sastoje od profesora, istraživača i studenata na svim razinama studija. Upravo ti studenti će svoja iskustva stečena radom sa svjetski prepoznatim stručnjacima, na inovativnim projektima, i korištenjem vrhunske opreme, dalje prenositi u gospodarstvo gdje će raditi na razvoju visokotehnoloških proizvoda i na njima zasnovanih poduzeća. Iskustvo nam je pokazalo da hrvatskom gospodarstvu treba i izravan transfer tehnologije, što znači da rezultati ostvareni na znanstvenim projektima ne služe samo za objavu članaka i zadovoljavanje scijentometrijskih kriterija, nego prvenstveno nalaze svoju primjenu u industriji. Smatram da su ovi modeli prijenosa znanja i tehnologija najbolji način kako fakulteti mogu ostvariti svoju društveno korisnu ulogu, rekao je prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan FER-a .

FER kontinuirano radi na povećanju istraživačkih, inovacijskih i razvojnih kapaciteta te na kvaliteti vlastitog istraživačkoga i inovacijskoga rada. Ujedno potiče istraživanja usmjerena na pomicanje znanstvenih granica, u skladu s potrebama gospodarstva te u suradnji s hrvatskim i europskim institucijama.

Foto: Pixabay

Izvor: universitas-portal.hr

Komentari