“Broj 55” i “Štafeta smrti” besplatno u Kinu Forum!

Piše
Lorena Sikavica

Dec 07, 2018

kinu Forum ( SD. Stjepan Radić) danas, 7. prosinca održat će se projekcije dvaju filmova.

18 sati na rasporedu je dugometražni igrani film Broj 55 redatelja Kristijana Milića, a u 20 sati dokumentarni film Štafeta smrti autorice Nade Prkačin.

Ulaz na obje projekcije je besplatan.

Štafeta smrti

Dokumentarni film Štafeta smrti podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. 11 hrvatskih branitelja u nedjelju 10. studenog krenuli su iz okupiranih Bogdanovaca u proboj s civilima. Bili su to Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini danas preživjeli Đuro Kovačević i Ivica Jurčan. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili nakon što je prvi u proboju nedaleko od Marinaca nagazio na minu.

Broj 55

Broj 55 prijelomnica je unutar domaće žanrovske kinematografije. Radnja filma temelji se na istinitom događaju uoči jeseni 1991. godine u selu Kusonje, blizu Pakraca. Mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u ophodnju improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U Kusonjama upadaju u zasjedu, njihovo vozilo je onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću koja nosi kućni broj 55, po čemu je film dobio naslov. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a usporedno film prati napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja.

Broj 55 je sa 8 osvojenih zlatnih arena apsolutni pobjednik 61. pulskog filmskog festivala. U njemu je zapaženu ulogu odglumio Ivan Ožegović, student ADU i donedavni stanovnik Studentskog doma Stjepana Radića koji je bio i ostao jedna od najprepoznatljivijih osoba u Savskom životu. Ono po čemu ga se najviše pamti svakako je perfomans Superman u menzi.

Komentari