Financijska pomoć studentima s područja Banovine

Piše
Petra Haleš

Jan 26, 2021

Osim jednokratne financijske pomoći, zagrebačko sveučilište podijelit će 100 stipendija u iznosi od 10 tisuća kuna za studente s područja Petrinje, Siska i okolice, a razmatra se i ukidanje školarina.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu osigurao je jednokratnu financijsku pomoć studentima s potresom pogođenih područja Banovine, pa će oni čija kuća nosi tzv. crvenu naljepnicu primiti 5000 kuna, a oni sa žutom naljepnicom 2500 kn.

Studentski zbor promptno je reagirao odmah nakon velikog potresa u Petrinji i pokazao svu spremnost da pomogne. Najprije su članovi Zbora počeli skupljati potrepštine u svojim gradovima, a oni koji su bili bliže ili u Sisačko-moslavačkoj županiji, stavili su se i osobno na raspolaganje Caritasu, Crvenom križu za prijevoz potrepština do najpotrebitijih. U prvih mah se mislilo o namirnicama, odmah zatim o građevinskom materijalu te na kraju o financijskoj pomoći.

U dogovoru sa Studentskim centrom Zagreb, poslana je zamolba Ministarstvu znanosti i obrazovanja da se studente s područja pogođenog potresom oslobodi plaćanja studentskih domova, prenosi universitas-portal.hr.

Kako su od početka bili u kontaktu s kolegama kojima su domovi nastradali, znali su da su im prijeko potrebna financijska sredstva, rekao nam je Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu:

– Na prijedlog o uvođenju dodatnih ispitnih rokova, zagrebački rektor prof. dr. sc. Damir Boras odmah je reagirao i poslao dekanima preporuku da to i učine. Nadalje, Sveučilište će podijeliti 100 stipendija u iznosu od 10 tisuća za studente nastradale u potresu, a razmatra se i opcija ukidanja školarine za studente s potresom pogođenih područja ili barem smanjenje iste.

Komentari