Fit the Quota: novi bend svjetskog zvuka

Piše
Nikolina Oršulić

Mar 22, 2016

Prvi intervju novog benda koji svjetski zvuči otkrit će vam što se skriva na EP-u Disclosure, tko su likovi iza sve te glazbe, što ih pokreće i kako je uopće nastao Fit the Quota.

Ivan Cottiero, Mate Ponjević i Antonio Hlupić, drugim riječima student FER-a, student sociologije na HKS-u i bivši student Ekonomskog fakulteta spojili su se i ostvarili uvjet koji je neizmjerno važan za jedan bend – bili su kompatibilni. To se ne može programirati, kalkulirati ni analizirati sa sociološkog gledišta, to se jednostavno dogodi. I to se čuje. Čuli su to Branimir i Perica te ih pozvali da nastupe na Good Vibrationsu u Vintageu gdje ih već sutra, 23. ožujka možete slušati, gledati i zajedno s njima urlati, divljati i ostale -ati djelatnosti. 🙂

mate ponjevićMi smo odlučili s njima razgovarati i probiti medijski led. Izuzetno nam je drago da je čast prvog intervjua ovog benda, koji će ih se u karijeri koja je pred njima pošteno “nadavati”, pripala baš nama. Zapravo, samo jedan član benda pamtit će ovo kao svoj prvi intervju u ime benda. On je osnivač benda, vokal i tekstopisac, odaziva se na Mate Ponjević, a prije dva dana je odstranio prepoznatljivu čupu. Tako da premijerno predstavljamo i njegovu novu zurku.

Kako su se skupili i sabrali…

Bend Fit the Quota postoji od rujna, ali to je sve krenulo mnogo ranije. Prije tri godine Mate je počeo svirati s bubnjarom, Antonijom Hlupićem u, kako ga opisuje, srednjoškolskom demo bendu – Jiggy Bow. Basist, Ivan Cottiero došao je u bend prije mjesec dana. No, prije njega na toj su se poziciji izmijenila tri basista.

Pri osnutku benda, bas gitaru svirao je čuveni basist Robert Vrbančić, no nije mogao nastaviti suradnju s obzirom na brojne angažmane koje je imao, stoga je na njegovo mjesto došao Demjan Kalebić. Međutim, u studenom je zbog obaveza na faksu Demjan prestao svirati. I kao što to obično biva, tada se sve zahuktalo.

Uletjela je svirka u KSET-u, mi smo bili u frci, nismo imali basista, a imali smo samo 10 dana da ga nabavimo i uvježbamo sve. Sva sreća, uletio je Borna Ivezić i pet dana smo svirali po sedam sati da odradimo taj koncert. Poprilično je dobro ispalo na kraju. 🙂 Već tada je dogovor bio da će ubuduće na basu svirati Ivan.

Mate o ekipi u bendu

Budući da Antonio i Ivan nisu bili s nama, zamolili smo Matu za second-hand upoznavanje ostatka ekipe.

Antonio je vrlo zanimljiv i nevjerojatno hrabar lik. Posvetio se onome što voli, odustao je od faksa kako bi svirao bubanj. Svira ga po sedam sati dnevno i svjestan je da vjerojatno neće imati za cigarete, ali želi raditi ono što voli. Ivan studira na FER-u, on se možda i najduže bavi glazbom. Bio je u raznim bendovima, a počeo je svirati još u osnovnoj školi. Uz bas, zna svirati bubanj i klavijature.

Na pitanje tko je najpopularniji u bendu, Mate nije htio odgovoriti. Najluđi član benda je bubnjar jer, kako kaže, oni moraju biti takvi. Titulu najvećeg kiksera dodijelio je samom sebi poduprijevši to činjenicom da mu stalno prijete kako će ga izbaciti iz benda. 🙂

Mate nam je otkrio kako su njega u glazbene vode, unatoč tome što mu se cijela obitelj bavila glazbom, uvele ipak malo prizemnije težnje.

Počeo sam svirati u prvom srednje zbog cura. Dođem u ekipu na moru, momak svira gitaru i sve su cure oko njega. Nisam mogao vjerovat, uzeo sam gitaru i vježbao sviranje godinu dana da dođem na more i da ja imam sve cure oko sebe. Onda sam shvatio sam da ima nešto više od toga i počeo sam zapravo stvarati i to me totalno oduzelo.

#onokadglazbenikapitaszaglazbeneuzore

Mate kaže je jako bitno proširivati vidike i slušati jako puno toga jer se vodi citatom koji je nedavno pročitao, a koji glasi otprilike ovako:

Vi nećete izmisliti nešto novo, bitno je da puno istražujete kako bi imali široki spektar iz kojeg ponešto uzmete i to nije krađa, to je stvaranje. Preuzimaš i stvaraš svoje, stoga je bitno slušati što više različite glazbe.

Uspoređivali su ih s Peppersima, Arctic Monkeysima, Pearl Jamom, Primusom, Led Zeppelinom. Sve ovisi tko što sluša inače, zaključio je Mate i dodao kako mu je drago što ih se uspoređuje, nema ništa protiv toga jer zna da stvara nešto novo, nešto svoje.

Glazbeni uzori su mu Josh Homme (QOTSA), Jimmy Hendrix, Jack White, Faith No More, Keziah Jones, Antonio Carlos Jobim, a s bubnjarom dijeli ljubav prema Milanu Mladenoviću i Margiti Stefanović. Saznali smo i da Antonio obožava Jojo Mayera, a Edi Grubišić, bubnjar iz ManGroovea, važan mu je kao uzor i mentor, dok se Ivan prebacio na elektroniku.

Glazba, želje i pozdravi

Matini tekstovi inspirani su emotivnim stanjima i općenito emocijama neposredno prije, tijekom i nakon ljubavnih veza. Sami raspoznajte koja je pjesma nastala u kojoj fazi. Pjesme koje se nalaze na na EP-ju Disclosure – Spin my mindI am loud i Let me b – možete preuzeti na bandcampu. Uskoro će im se pridružiti i četvrta stvar naziva Disclosure za koju će ove subote, 26. ožujka snimiti i spot.

S tim pjesmama se želimo otvoriti publici i ljudima, to je simbolika naziva Disclosure. Već radimo na novih pet pjesama u kojima ćemo pokazati veći dinamički raspon i dočarati ono čemu mi težimo.

Dečkima je san zasvirati u legendarnom Kulušiću. Dosad su svirali u Saxu, na Trgu i u KSET-u, ali kažu da su najbolje žurke one na moru uz gitaru jer one ne mogu ispasti loše. 🙂 No, suprotno očekivanjima, tijekom ljeta ne planiraju uveseljavati ekipe na plaži Jadrana, već nabaciti turneju po inozemstvu.

Smatraju se počašćenima što su pozvani na Good Vibrations, osobito stoga što su i sami srijedom hodočastili u Vintage te veoma cijene taj program koji daje priliku autorskim bendovima od kojih bi posebno istaknuli JeboTon ansambl, Peglicu i Komandos, Them Muse Rush i Mr. Albino. Sutra ih čeka nova prilika da ih ljudi otkriju i zavole ono što rade.

Pozivamo ljude da sutra dođu na svirku i da daju priliku mladim bendovima na rock sceni jer ih ima i imaju što ponuditi, za kraj je poručio Mate.

Što reći nego osvojite upad i dođite!

Dijelimo dvije ulaznice za Good Vibrations!

Foto: Nika Vojvodić

Komentari