Francuska tajna vitkosti

Piše
Petra Haleš

Feb 27, 2019

Mnogi od nas su se ponekad pitali koja je tajna u vitkoj liniji Francuskinja i dugovječnosti žitelja ove romantične zemlje. Tada neobjašnjivi fenomen, koji je zaintrigirao javnost ranih 90-ih godina, bio je predmet mnogih znanstvenih istraživanja.

Koja je tajna francuske prehrane koja štiti njihovo zdravlje te koja „tvar“ utječe izrazito povoljno na njihovo zdravlje?

Izraz „Francuski paradoks“ opisan je prvi puta 1992. godine, a pokušava objasniti nisku učestalost kardiovaskularnih bolesti kod francuskog stanovništva, unatoč visokom unosu zasićenih masti, a ta niska učestalost kardiovaskularnih bolesti potencijalno se propisuje potrošnji crnog vina. Francuzi u usporedbi s ostalim populacijama, u svakodnevnoj prehrani konzumiraju dosta masnoća (npr. sireva koji u prosjeku sadrže više od 30% mliječne masti), a opet se ne debljaju kao ostale nacije. U čemu je kvaka? Francuzi konzumiraju više zasićenih masnoća, a opet manje obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, tajna se krije u resveratrolu koji pripada skupinu polifenola, a sastojak je crnih vina. Resveratrol je izrazito važan antioksidans koji tijelo štiti od slobodnih radikala, a stvara se u pokožici crnog grožđa.

Vinova loza ima svoju daleku povijest, još od stare Grčke, a prema Sumeričanima list vinove loze predstavlja simbol za „život“. Za uzgoj vinove loze, važno je podneblje koje ponekad može biti ograničavajući čimbenik te određeni klimatski i pedološki uvjeti. Resveratrol se prirodno pojavljuje kao „branitelj biljke“, koji se proizvodi kao odgovor na ozljedu, kao što su mehaničke traume, ultraljubičasto svjetlo i infekcija patogenim mikroorganizmima, osobito gljiva, osiguravajući sredstva za obranu. Budući da su gljivične infekcije češće u hladnijim klimama, grožđe uzgajano u hladnijim klimama ima veću koncentraciju resveratrola.

Međutim, grožđe uzgojeno u zoni ekvatora sadrži također resveratrol u visokoj koncentraciji, zbog više ultraljubičastog zračenje. Možemo ga naći u pokožici bobice grožđa i ostalom bobičastom vodu. Bitno je napomenuti da prilikom proizvodnje crnog vina za vrijeme fermentacije (vrenja mošta), boba crnog grožđa nalazi duže vrijeme i tada se resveratrol otapa iz pokožice.

wine-1543170_1280

Rađena su brojna istraživanja i studije o konzumiranju crnog vina te kardiovaskularnim bolestima i smrtnosti. Slabo do umjeren unos crnog vina, stvara korisne učinke za sve faze aterosklerotskog procesa. Bez obzira na način prehrane Francuzi imaju manji broj kardiovaskularnih bolesti (za 20-30%), čije se zasluge prepisuju pijenju crnog vina. Komponente crnog vina, posebno alkohol, resveratrol i drugi polifenolni spojevi, mogu smanjiti oksidativni stres, poboljšati stanje kolesterola (povećanjem dobrog kolesterola ili HDL-a) te inhibiraju lipoproteinsku oksidaciju. „Francuski paradoks“ odnosno povoljni učinci na kardiovaskularne bolesti mogu imati svoju osnovu u nekoliko ključnih molekula, tj. kombinaciji aditiva ili sinergističkom učinku alkohola i drugih vinskih komponenta na razvoj ateroskleroze, koagulacije i fibrinolize. Resveratrol ima antikarcinogeni učinak, a pokazao se koristan kod određenih vrsta raka, kao što su: rak dojke, prostate, želuca, crijeva, gušterače i štitnjače, djeluje protuupalno i antitrombotski, pa time značajno smanjuje rizik od tromboze i ateroskleroze. Nasuprot tome, povećana konzumacija crnog vina, povezana je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

U stvari, većina vjeruje da je resveratrol tajni spoj prisutan u crnom vinu koji je odgovoran za francuski paradoks. Dnevno se preporučuje unos vina koji ne prelazi 1dcl za žene i 2 dcl za muškarce.

Izvor: wish.hr

Komentari