Futuristička “zebra” – pješački prijelaz budućnosti

Piše
Vedran Mikulić

Nov 10, 2017

U Londonu je testiran prototip futurističke ‘zebre’ sa promjenljivim LED svijetlima koja su ugrađena u cestu umjesto klasične bijele boje.

Pametni pješački prelaz, za koji njegovi dizajneri tvrde da je uočljiviji od standardnog i da će povećati sigurnost pješaka u prometu, osim LED svjetlosnih izvora, koristi računalo i kamere, tako da u realnom vremenu može mijenjati horizonatlnu signalizaciju na cesti, a u ovisnosti od toga da li se ispred mjesta za prijelaz ulice nalazi pješak ili ne.

Kadasustav procijeni da je sigurno prijeći ulicu, na cesti će se od LED žarulja formirati privremena ‘zebra’, a ispred samog pješačkog prijelaza pojavit će se zelena svjetlosna traka koja označava da pješaci mogu zakoračiti na put.

Tehnologija je u stanju prepoznati različite vrste prijevoznih sredstava, poput bicikala, pa se za njih na putu aktivira posebna svjetlosna signalizacija.

U slučaju da pješak ili dijete iznenada istrče na ulicu, pojavit će se upozoravajuće crveno svijetlo na cesti, kao opomena kako samom pješaku, tako i vozačima. Pametna LED signalizacija umjesto klasične bijele boje na cesti ima još jednu prednost jer je uočljivija u noćnim i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Prototip koji je za sada u fazi razvoja i testiranja sastoji se od horizontalnih LED panela dimenzija 7,5 m x 22 m i ispituje se na specijalnom poligonu u južnom dijelu Londona.

Komentari