Glazba za učenje

Piše
Ivona Radić

svibnja 02, 2015

Učenje za ispite u tišini nije nužno jedini način kako održati koncentraciju.

Pažljivo odabrana glazba za učenje može pomoći kreirati atmosferu koja je izrazito poticajna i koja ne funkcionira kao distrakcija. S druge strane, odabirom krive vrste glazbe možete si dodatno otežati proces učenja.

Iako se rijetki mogu smatrati istinskim ljubiteljima klasične glazbe, njezine smirujuće i harmonične odlike najbolji su izbor za učenje. Istraživanja pokazuju da tzv. Mozartov efekt ima izrazito pozitivan utjecaj na sposobnost mentalne obrade i pohrane informacija. Uz nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga klasične glazbe.

Uz klasičnu glazbu, možete odabrati i neku vrstu ambijentalne instrumentalne glazbe. Ova modernija opcija zadovoljit će one kojima je klasična glazba poput Mozarta prevelik zalogaj. Primjerice, možete pretražiti najbolje kompilacije filmske glazbe ili žanrove kao što je lounge, post-rock, etno glazba, i sl.

Za druge su, pak, bolja opcija raznoliki zvuci prirode za opuštanje. Iako ih neki smatraju graničnim žanrom glazbe, vjerojatno će odgovarati onima kojima je pretjerana melodioznost prevelika distrakcija.

U konačnici, ne pretjerujte s glasnoćom. Poanta slušanja glazbe tijekom učenja je da ste i dalje sposobni čuti vlastite misli. Zamislite glazbu kao popratnu pozadinsku melodiju ili soundtrack vaše pripreme za ispite.

Možete unaprijed pripremiti listu glazbe s obzirom na vaše preferencije. Time ćete uštediti vrijeme i spriječiti ometanja prilikom pretraživanja sljedećeg broja kada ste već počeli prolaziti kroz gradivo. Spomenuta prethodna priprema i kontrola žanrova prigodnih za učenje isključuje radio jer dijalozi i reklame mogu umanjiti vaš fokus. Trajanje plejliste možete prilagoditi tako da svaka sekcija završava u trenutku kada planirate napraviti pauzu.

Prije spavanja, odslušajte par skladbi kako biste se opustili i pripremili za noć. Naime, proces pamćenja i strukturiranja gradiva djelomično se nastavlja i dok spavate.

Izvor: ExamTime

Komentari