Hayeva dijeta: najbolja dijeta prema savjetima nutricionista

Piše
Petra Haleš

svibnja 13, 2019

U svijetu su danas poznate mnogobrojne dijete, a nema osobe koja barem jednom u životu nije bila na dijeti ili barem pokušala biti.

Internetom i dnevnim novinama kruže brojni savjeti za razne dijete koje pomažu u borbi protiv povećane tjelesne mase, no koja je dijeta ona idealna upravo za nas.

Prema savjetima medicinskih stručnjaka i nutricionista najzdravija opcija je ona koja kaže da sve namirnice treba jesti, ali da naša prehrana treba biti umjerena, uravnotežena i raznovrsna.

Wish.hr donosi informacije o Hayevoj dijeti, ključnim osobinama te pregled pozitivnih i negativnih strana ove dijete.

Kako je nastala Hayeva dijeta

Hayeva dijeta dobila je naziv po američkom kirurgu dr. Williamu Howardu Hayupočetkom 20. stoljeća kada je njegovo zdravlje bilo ugroženo i pri samom dnu.

Bilo je vrijeme da se nešto poduzme u životu te da se samim time uvedu neke nove životne i prehrambene navike. Odlučio se za prirodnu prehranu konzumirajući mnogo svježeg voća i povrća, cjelovite žitarice, svježe meso i ribu, a izbacio prerađene namirnice poput šećera i bijelog brašna.

Nakon određenog perioda doktor je ozdravio i promijenio svoj život na bolje, a svoju prehranu usmjerio je na prirodni put.

Tri osnovna pravila Hayeve dijete

Nakon što je sam prebolio neke bolesti i okrenuo se zdravijem načinu života, dr. William Howard Hay opisao je osnovna pravila za zdravu prehranu u svojoj poznatoj Hayevoj dijeti. Ona su sljedeća:

Odvajate škrob od bjelančevina

Poznati doktor naglašava kako se nikako ne bi smjele miješati vrste hrane koje se ne podnose. To znači da u istom obroku ne smijete miješati kruh ili krumpir s bjelančevinama poput mesa ili sira.

50% prehrane treba sadržavati voće i povrće te raznovrsne salate

Mogli bi reći da je Hayeva dijeta jedna sasvim prirodna prehrana koja obuhvaća 50 % voća, povrća i raznih salata.

Mnogi sljedbenici smatraju da je Hayeva dijeta prehrana budućnosti. Pola namirnica trebalo bi jesti u sirovom obliku, a trebamo težiti lužnatoj prehrani.

Lužnate namirnice su svježe voće, sirovo povrće, jogurt, proso, raž, zob, riža, ječam, grah, salate, brazilski orasi, bademi, sjemenke, lješnjaci i dr. Jedno od osnovnih pravila je da se namirnice koje daju lužnatu reakciju ne smiju kombinirati s hranom koja daje kisele reakcije.

Potrebno je izbaciti prerađenu hranu

Za što bolji napredak i brzo funkcioniranje jako je važno izbaciti prerađenu hranu koja nam na neki način oduzima vitalnost i energiju.

Više na: wish.hr

Komentari