Himalajska sol savršena saveznica ljepote i zdravlja

Piše
Petra Haleš

Apr 10, 2019

Vrlo poznata sol koja se koristi u raznovrsnim oblicima nosi naziv himalajska sol. Osim što se vrlo često spominje po medijima, upravo je jedna od najčišćih i najkorisnijih soli za naš organizam.

Njezino korištenje ima veliki značaj, a do sada smo je primjenjivali kao dodatak prehrani, u kulinarstvu, u službi ljepote i kao saveznicu našeg zdravlja.

VAŽNOST SOLI ZA LJUDSKI ORGANIZAM

Općenito je poznato da je život nastao u slanoj vodi, pa time možemo zaključiti da osim vode koja čini značajan postotak našeg organizma, veliku važnost za ljudski organizam ima upravo sol.

Koliko je važnost soli velika govori činjenica da od 92 elementa koja postoje u periodnom sustavu, 84 elementa čine upravo soli. Osim što soli sačinjavaju naš organizam važne su za održavanje funkcija u organizmu poput metabolizma u stanicama, energetskog deficita i osmoze bez kojih naše tijelo ne bi normalno funkcioniralo.

HIMALAJSKA SOL- „Prirodna i ručno vađena sol“

Himalajska sol ili kako ju kemičari vole zvati, poznata je i pod nazivom „bijelo zlato današnjice“.

Zašto? 

Upravo zato što se himalajska sol smatra jednom od najčišćih, najvrednijih i najkorisnijih čistih soli za ljudski organizam. Način i povijest njezinog nastanka također su bitni, što pridonosi važnosti i vrijednosti ovog bijelog zlata.

Nastala je prije 250 milijuna godina kada se izdignula Himalaja na teritoriju nekadašnjeg prvotnog mora, a danas se poznata himalajska sol sačuvala samo na određenim i teško dostupnim predjelima Himalaje gdje se još uvijek vadi ručno.

Drugi naziv koji se koristi za Himalajsku sol je „Hunza sol“ čiji naziv potječe od naroda s područja Himalaja koji se smatra najzdravijim upravo zbog korištenja himalajske soli. Sadrži sve elemente koji se nalaze u našem tijelu, pa je i iskoristivost za ljudski organizam velika. Osim velike iskoristivosti bitno je naglasiti da je himalajska sol potpuno prirodna.

HIMALAJSKA SOL OD VELIKE JE VAŽNOSTI ZA NAŠE ZDRAVLJE

Sama činjenica da je ova vrsta soli priroda te da se ne koriste kemijski postupci za njezino vađenje od velike je važnost za naše tijelo. Kada je neka tvar prirodnija ljudskom organizmu, to je više djelotvornija za nas same.

Ovisno o iskupu može biti od bijele pa do crvene boje, a specifično je da se melje ručno. Ljubitelji alternative medicine prepoznali su pozitivne karakteristike ove prastare soli koristeći ju u kombinaciji s izvorskom vodom kao vrstu „lijeka“ protiv glavobolja, alergija, ispiranje sinusa, nesanica, depresije, astme i dr.

Više na: wish.hr

Komentari